Blog

Hazafiatlan konzervatívok

Rod Dreher kritikus cikket írt az American Conservative-ra a neokon körök utolsó megmondóembereiről.

Rod Dreher kritikus cikket írt az American Conservative-ra a neokon körök utolsó megmondóembereiről.

A Magyarországon is egyre ismertebb amerikai konzervatív szerző, Rod Dreher, aki újra Budapesten tartózkodik a Danube Institute-tal együttműködve, az amerikai jobboldalon belüli vitákról írt újabb cikkében. Dreher leszögezi: soha nem rajongott Donald Trumpért, bár dicsérte őt, amikor szerinte jó dolgokat csinált. Ugyanakkor Dreher nem tud vonalas Trump-ellenes konzervatív sem lenni, mert

a Republikánus Párt régi elitje elbukott, és úgy tűnik, nem is akar tanulni a kudarcaiból, s így nem is érdemel támogatást.

Rod Dreher most beszámol arról, hogy egy Trump-ellenes republikánus közíró, Jonathan V. Last megbotránkozott azon, hogy Budapesten kávézók vannak elnevezve Roger Scrutonról, és hogy jobboldali amerikaiak kedvelik Orbánt. Mi több, Last többek között Drehert is "fasisztának" nevezi. Egy másik szerző, Alan Elrod pedig "szélsőjobbosnak" címkézi Rod Drehert, miközben Dreher önmagát régimódi kereszténydemokratának tartja.

Az American Conservative szerzője feleleveníti, hogy 2021-ben rácsodálkozott, mennyire különbözik a valódi Magyarország a Magyarországról alkotott amerikai médiaképről. "A kampány idején nyugati újságírók jöttek ide, hogy a fasizmus után szaglásszanak. Igaz, nehéz ezt megtalálni, amikor a konkrétan szélsőjobbos párt formálisan csatlakozott a baloldal vezette Orbán-ellenes ellenzékhez" - írja Dreher. Leszögezi:

azért költözik Magyarországra, mert nagyon érdekli a hatalomban lévő konzervativizmus az országban, és tanulna ebből, hogy miként lehetne a tapasztalatokat felhasználni az Egyesült Államokban.

A szerző maga rendre azt tanácsolja konzervatív gondolkodóknak, hogy jöjjenek el Magyarországra, és nézzék meg maguk, mi történik itt. "Magyarország nem utópia, de egy lenyűgözően jól vezetett ország, amitől az Egyesült Államok tanulhat" - írja Rod Dreher.

Saját magyarországi beszélgetéseiből tudja Dreher, hogy Magyarországon alacsonyabbak a fizetések, mint Nyugaton, ezért sokan Nyugatra mennek dolgozni - de az is tény, hogy a magyarok jobban élnek 12 év orbáni kormányzás után, mint előtte. Dreher arról is ír:

Magyarország ugyan nem egy nagyon vallásos ország, de a család eszméjét magasra értékeli.

Vannak nagyon liberális magyarok is, de az emberek itt általában nem értik a család dekonstruálását a szexuálisan összezavart egyének felszabadítása érdekében. Az azonos neműek élettársi viszonya legális Magyarországon, de a legtöbben meg akarják őrizni a házasság koncepcióját. Ezzel szemben Dreher szerint Nyugaton a genderideológia már vallássá vált, amitől nem is lehet eltérni. Úgy látja, a magyarok ezt dekadensnek találják, és a magyar konzervatívok meg akarják őrizni a hagyományos család eszméjét.

Rod Dreher cikke végén arról ír: amíg a neokonok washingtoni irodákban ülnek és a nyolcvanas évekbeli dolgokról fantáziálnak, addig az európai vezetőknek ezen a télen a gazdaságuk összeomlására, a fűtésre és az élelmiszerhiányra, mi több, talán a kormányzataik összeomlására kell gondolniuk.

Ezzel szemben Dreher azt nem gondolja, hogy az amerikai konzervatív elit azt teszi, ami a legjobb lenne az amerikaiaknak, ehelyett ideológiai fantáziálásba menekül.

Szemlézte: RG

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon