Blog

Hillary Clinton történelmet írt

Hillary Clinton, miután bebiztosítottnak tűnik a demokrata párti elnökjelöltsége, a nyilvánosság előtt adott beszédében azt hangsúlyozta: történelmi mérföldkőhöz érkezett az Egyesült Államok, miután egy női elnökjelöltet tudhat magáénak a két nagy párt egyikének…

Hillary Clinton, miután bebiztosítottnak tűnik a demokrata párti elnökjelöltsége, a nyilvánosság előtt adott beszédében azt hangsúlyozta: történelmi mérföldkőhöz érkezett az Egyesült Államok, miután egy női elnökjelöltet tudhat magáénak a két nagy párt egyikének élén. A konvenció hivatalos döntése az elnökjelölő gyűlésig még várat magára, de most Barack Obama jelenlegi amerikai elnök is támogatásáról biztosította Clintont.

A volt külügyminiszter valóban nagyon elhúzott a demokraták táborában, miután a kedden választó hat állam közül New Jersey-ben, Dél-Dakotában és Új-Mexikóban biztosan nyert, és a legújabb eredmények szerint a kulcsfontosságú Kalifornia államban is bezsebelte az első helyet, ezzel a háta mögé utasítva pártbéli ellenfelét, Bernie Sanderst. Az Associated Press hírügynökség adatai szerint Clinton megszerezte a szükséges számú delegáltat ahhoz, hogy megkaphassa a demokrata elnöki jelölést. Az amerikai választási rendszerben a küldötteket a választópolgárok voksai alapján jelölik ki az előválasztások alkalmával. Azé a győzelem, akit a delegáltak többsége támogat. Szavazatszámban ez a republikánusoknál 1237 voks, a demokratáknál pedig 2383, mely mennyiséggel Clinton már Kaliforniában aratott győzelme előtt rendelkezett.

Hillary Clinton régóta dédelgetett álma válhat valóra, ha hivatalosan is kimondják jelölését, ugyanis elég rögös út vezetett el addig, hogy elérje ezt az eredményt. „A támogatóim szenvedélyesek, elkötelezettek. Rengetegen rám szavaznak országszerte, több okból is. Köztük van a hit, hogy egy női elnökük lesz, aki egy történelmi nyilatkozatot tesz majd arról, miért áll ki országunk, mi az, amit képviselünk, kik is vagyunk.” Ma már keresztneve elegendő ahhoz, hogy mindenki tudja: az ikonikus, korai feminista generáció képviselőjéről van szó, aki rendíthetetlenül szomjazza a sikert. Úgy gondolja, kampányarca lehet a nőknek, akik nem hisznek magukban, és ezzel megmutathatja számukra, hogy bármi lehetséges, mindenki lehet teljes és megvalósíthatja álmait.

Választási kampánya azonban mégis döcögősen indult, tekintettel számtalan múltbéli csetlésére-botlására és arra, hogy ellenfeleinek természetes tehetsége van a politikához. Azonban rendíthetetlenül, a múlt kudarcai ellenére újra és újra próbálkozott, mára pedig elérte azt, hogy esélye lehet elnökként a Fehér Házba kerülni és hogy egykori riválisa, Barack Obama elnök, egy hivatalos videóban is mellé állt a kampányban.

Bernie Sanders, Clinton demokrata ellenfele a hét elején még reménykedett a győzelemben és kitartott amellett, hogy még korai kihirdetni az eredményt. A nagy ünneplést látva pedig teljes erőbedobással támadta a volt külügyminisztert: „Nem szerencsés, hogy a média figyelmen kívül hagyja a Demokrata Nemzeti Bizottság világos nyilatkozatát, amely szerint értelmetlen voksokat számolni, mielőtt a tényleges szavazásra sor kerülne a konvenció előtt, a nyár folyamán”.

Montanában ugyan sikert aratott Sanders, de Clinton kaliforniai győzelme után már szinte biztos számára a vereség − azonban való igaz, hogy hivatalos eredményt közölni csakis a pennsylvaniai elnökjelölő gyűlés után lehet. Itt azonban rendszerint már világosan látszik, ki is jövendőbeli vezető, így a korábbi pártbéli rivális általában beáll mögé és így az alelnöki székre talán lehet esélye, melyről a leendő elnök dönt.

A párttisztviselők, az úgynevezett „szuperdelegáltak” esetleg még változtathatnának az eredményen, hiszen ők a jelölő gyűlésen arra szavaznak, akire szeretnének. Az Associated Press információi alapján Clinton jelenleg 571 ilyenfajta bennfentes támogatását tudta begyűjteni, de ez valójában csak Philadelphiában fog eldőlni, hiszen Sanders még akár vissza is nyerheti őket, ezzel megfordítva a választás kimenetelét.

Szemlézte: Mészár Kata