Blog

Hódit a szélsőbal a brit fiatalok között

Egyre hangosabb és egyre türelmetlenebb a radikális baloldali mozgalom a brit fiatalok között. Az Independentnek Lyida Ibrahim, egy fiatal szabadelvű írta le, hogyan szorítják félre a másként gondolkodókat az új radikálisok.

corbyn.jpg

Egyre hangosabb és egyre türelmetlenebb a radikális baloldali mozgalom a brit fiatalok között. Az Independentnek Lyida Ibrahim, egy fiatal szabadelvű írta le, hogyan szorítják félre a másként gondolkodókat az új radikálisok.

Jeremy Corbyn brit munkáspárti vezető a legnépszerűbb a fiatalok között. A szerző szerint ez nem meglepő: a fiatalokat nem érdekli a konzervativizmus, hiszen nincs mit konzerválniuk.

A Munkáspártot nem támogató fiatalok − amilyen a szerző is − kisebbségbe szorultak. Zavarba ejtő a piacpárti fiatalok számára a világban rengeteg szenvedést okozó kommunista erők dicsőítése. A maradék Corbyn-kritikus fiatalokat megbélyegzik és démonizálják.

Az Institute of Economicy Affairs szakértője, Dr. Stephen Davies a lapnak azt mondja: a szabadelvű vagy libertárius fiatalok aránya nem csökkent az elmúlt évtizedekhez képest, de a jelenleg radikális baloldali mozgalom megszervezte magát, ráadásul egyre türelmetlenebb lett.

Az Independent szerzője beszámol arról: az 1969-es alapítású, mindig is balra hajló Nemzeti Diákunió (NUS) vezetéséért idén indult el először egy konzervatív jelölt, aki arról számolt be: nyílt ellenségeskedésbe ütközött a szélsőbalos kisebbség részéről, nem tűrnek meg ellenvéleményt az ideológiájukkal szemben.

Az egyetemi oktatók terén sem más a helyzet. Az Adam Smith Institute szerint míg a lakosság 50 százaléka jobboldali, konzervatív erőkre szavaz, addig az egyetemi szférában ez csak 12 százalékot tesz ki.

Az Independent szerint jellemző, hogy a szélsőjobbal szemben fellépnek az egyetemeken, a szélsőballal szemben viszont nem.

Azokat a fiatalok, akik nem szavaznak a Munkáspártra, folyamatosan megbélyegzik, még azzal is, hogy elvennék a lehetőségeket a kisebbségi származásúaktól. A szerző, aki egy muszlim családból származó másodgenerációs bevándorló, még olyan váddal is találkozott, hogy ha nem szavaz a Munkáspártra, akkor az etnikai kisebbségek árulójának számít.

Lydia Ibrahim szerint nem szabad engedni, hogy a fiatal nemzedékben olyan megosztottság legyen úrrá, ami a nemzedéket intoleráns jövő felé viszi el. „Az egészséges vitákra szükség van a fejlődésünk érdekében - az oktatási szférában iés magunk között is. Ha nem értjük meg a vita lényegét, elveszik az innováció, amire pedig szükség lenne a nemzedék jövőképessége szempontjából” − zárja sorait Ibrahim.

GR