Blog

Hogy nyerhetett ismét Benjamin Netanjahu?

Izrael az idő múlásával egyre konzervatívabbá válik, a baloldal pedig nem foglalkozott igazán az emberek valódi problémáival. Nemrég politológusok és influencerek gyűltek össze a Danube Institute-ban, hogy megvitassák az izraeli politika nagy visszatérőjének, a Likud jobboldali pártnak újabb nagy…

Izrael az idő múlásával egyre konzervatívabbá válik, a baloldal pedig nem foglalkozott igazán az emberek valódi problémáival. Nemrég politológusok és influencerek gyűltek össze a Danube Institute-ban, hogy megvitassák az izraeli politika nagy visszatérőjének, a Likud jobboldali pártnak újabb nagy sikerét.

A 120 képviselőből álló izraeli parlamentben 64 helyet szerzett Benjamin Netanjahu koalíciója. Egy ilyen választási győzelemnek sokféle oka lehet. Pillanatnyi változások a pártok manővereiben, az ellenfél gyengesége, s hasonlók. Hogy ez a győzelem mégis egy hosszabb távú jobboldali siker kulcseleme, azt Hananya Naftali influenszer példája mutatta be. Miközben a Likud vezetősége idős emberekből áll, s Benjamin Netanjahu is egy korábbi generációból való, határozottan nyitott a fiatalok felé. Így kereste meg Naftalit is 2017-ben, amikor a fiatalember még csak 22 éves volt. A fiatal influenszer szerint

a jobboldal győzelmének a kulcsa a fiatalokban rejlett, s hogy nagy odafigyeléssel ki tudtak törni a mainstream média karanténjából.

A közösségi média ugyanis lehetőséget ad arra, hogy bármilyen üzenetet eljuttathassanak a nagyközönségnek, függetlenül attól, hogy a hagyományos média mit akarna befogadni.

Ofir Haivry, a Herzl Institute igazgatóhelyettese és a Danube Institute munkatársa megerősítette ezt, Balázs Gáborral, az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem rektorhelyettesével együtt. Elmondták: az izraeli közélet folyamatosan tolódik egyre jobbra, ahogy újabb és újabb izraeli generációk nőnek fel. A baloldal szavazati aránya az idősotthonokban a legmagasabb, a jobboldalé pedig a fiatal családok által lakott kertvárosokban.

A moderátor szerepét betöltő Kiss István, a Danube Institute ügyvezető igazgatójának kérdésére a szakértők megerősítették, hogy a jobboldal győzelme a kis szavazatarány ellenére is komoly. Ha a küszöböt el nem érő kis baloldali pártok mégis bejutottak volna a parlamentbe, a 61 fős többség akkor is megmaradt volna Netanjahu koalíciójának. Ofir Haivry és Balázs Gábor arra is felhívták a figyelmet, hogy

Netanjahura a legfőbb veszély a koalíción belülről leselkedik. Míg korábban határozott jobboldali szerepet tudott felvenni, ebben a koalícióban most ő a legbaloldalibb karakter.

Erőteljesen manővereznie kell a jobboldali pártok izraeli telepekre és a jeruzsálemi Templomhegyen való zsidó befolyás erősítésére vonatkozó javaslatai között. Ha ezek a pártok túl radikális javaslatokat visznek át, akkor Netanjahu helyzete a nemzetközi térben nagyon megnehezedhet.

Hananya Naftali ezzel szemben arra hívta fel a figyelmet, hogy Izraelben a legnagyobb veszélyt nem az újabb zsidó otthonok építése jelenti, hanem a terrortámadások. Szerinte a jobboldalt nem fenyegeti az a veszély, hogy a saját politikai manőverei teszik tönkre. Elmondta, hogy ezzel szemben a baloldal volt az, amely furcsa identitáspolitikai kérdések – például a „kétnemű” közlekedési táblák kapcsán – teljesen életidegenné vált, és ezért fordultak el tőle az emberek. A jobboldal Netanjahu ezzel szemben képes volt közelebb hozni a Közel-Kelet békéjét, az Ábrahám-egyezmények megkötésével az Öböl arab országaival, Marokkóval és Szudánnal.

Zárásképpen összehasonlítva Orbán Viktort és Benjamin Netanjahut, a beszélgetőpartnerek egyetértettek abban, hogy a két vezető elsősorban jobboldaliságuk okán összeköthető. Netanjahu sokkal kevésbé preferál egy központosított, nagy pártot, és a jobboldali média kiépítését sem tartja fontosnak. Mindketten elkötelezettek azonban a saját országuk és hagyományos nemzeti kultúrájuk megőrzésében. Az idő megmutatja, hogy sikerességükben mennyire lesznek majd összehasonlíthatóak.

Írta: Farkas Dániel

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon