Blog

Hogyan durvult el Finnországban az orvosimaszk-hiány?

Melissa Heikkilä jegyzi a Politicón április 9-én megjelent cikket, amely arról a furcsa botrányról számol be, amelybe a finn kormány védőfelszereléseket beszállító hivatalos ügynöksége keveredett bele.

koronavirus_maszk.jpg

Melissa Heikkilä jegyzi a Politicón április 9-én megjelent cikket, amely arról a furcsa botrányról számol be, amelybe a finn kormány védőfelszereléseket beszállító hivatalos ügynöksége keveredett bele.

Heikkilä leírja, hogy a minap mintegy 2 milió maszk érkezett Kínából Finnországba, ahol sok más országhoz hasonlóan jelentős hiány alakult ki sebéesui maszkokból. A Finn Nemzeti Vészhelyzeti Beszerzési Ügynökség (NESA) azonban még szerdán közölte, hogy a maszkok bevizsgálása után kiderült, azok minősége alacsony, ezért kórházi használatra nem alkalmasak.

Pár órával később Tiina Jylhä, bulvárceleb és valóságshow-szereplő, akinek egyébként plasztikai sebészeti klinikája is van Észtországban, kijelentette, hogy cégét, a Look Medical Care-t több millió euróval károsították meg egy maszkbeszerzési ügylet során. Jylhä verziója szerint cége ötmillió eurós megbízást kapott a finn kormánytól maszkok beszerzésére Kínából, ám a céget megillető pénzt az utolsó pillanatban „eltérítették”, és az Onni Sarmaste finn üzletember belgiumi számláján landolt. Sarmaste másként értelmezi a történteket. Szerinte a szerződést ő kötötte a finn kormánnyal, és mindössze azért lépett kapcsolatba Jyllhävel, hogy megtudakolja, adott esetben használhatná-e a klinikáját maszk-beszállítóként. De Jyllhä emberei állítólag azt válaszolták, ők nem tudnak maszkot szállítani, ezért Sarmaste végül máshonnan vásárolt.

Sarmaste azt is elmondta, hogy Jylhä és férje, Tape Valkonen megfenyegették és felbérelték a Pokol Angyalai motorosbanda tagjait, hogy megpróbálják visszaszerezni az ötmillió erurót. Az üzletember állítása szerint valaki megpróbált betörni a lakásába az éjszaka közepén, és az ablakát is bedobták kővel. A helsinki rendőrség megerősítette, hogy nyomoznak az ügyben. Jylhä viszont mindent tagad, írja a Politico.

Április 9-én, csütörtökön a NESA vezetője elismerte, hogy a maszkokért folytatott versenyfutásban nem tartottak be szigorúan minden szabályt, melyhez egyébként ragaszkodtak volna. Egy online sajtótájékoztató keretében Tomi Lounema vezérigazgató elmondta, hogy a NESA valójában mind Sarmastétól, mind Jylhätól vásárolt védőmaszkokat. Mind a két szerződés körülbelül ötmillió eurós nagyságrendű, tette hozzá. Mivel még hetekbe is beletelhet, amíg Finnország el tudja kezdeni a belföldi maszkgyártást, és a sebesen fogyatkozó készleteket muszáj volt feltölteni, a NESA kénytelen volt a szállítás vállalt határidejét és a kért árat a beszállító megbízhatósága elé helyezni.

„Olyan alkukat kötöttünk, amilyeneket normális esetben sosem kötöttünk volna”, szabadkozott Lounema. Hozzátette, a rossz minőségű maszkok a Sarmaste-féle szállítmányban voltak. Sarmaste viszont állítja, hogy a kétmillió maszk igenis kórházi minőségű, csak éppen kínai kórházi.

Mivel Finnország már a teljes összeget kifizette a hibás maszkokért, nem biztos, hogy a kormánynak sikerül majd visszaszereznie a pénzét Sarmastétól. A botrány kapcsán indult vizsgálat eredményeit húsvét után hozzák nyilvánosságra.

A Jylhä-féle szállítmány pedig még meg sem érkezett. Az egyik finn újság szerint ráadásul a Luminnor nevű észt bank befagyasztotta Jylhä számláját egy gyanús, ötmillió eurós utalás miatt.

„Nagyon sajnáljuk az előállt helyzetet. Fontos, hogy biztosítani tudjuk a finn egészségügy számára a védőfelszereléseket, amilyen gyorsan és amilyen jó minőségben csak lehetséges. Továbbra is ezt fogjuk tenni, okulva ebből az incidensből” − jelentette ki a NESA vezérigazgatója.

Szemlézte: Tóth-Bíró Zsófia

Share this with others: