Blog

Hogyan hat az amerikai kampányra a Trump elleni merénylet?

Folytatódik a választási kampány az Egyesült Államokban, miután a Donald Trump elleni merénylet kísérlet megrázta a közvéleményt. Az eset hatására a politikai szereplők többsége mérsékeltebb hangnemre váltott, és egyöntetűen elítélte a fegyveres erőszakot. A több mint 40 év óta példátlan támadás…

Folytatódik a választási kampány az Egyesült Államokban, miután a Donald Trump elleni merénylet kísérlet megrázta a közvéleményt. Az eset hatására a politikai szereplők többsége mérsékeltebb hangnemre váltott, és egyöntetűen elítélte a fegyveres erőszakot. A több mint 40 év óta példátlan támadás azonban más változásokat is hozott az eddig szélsőségesen kiszámíthatatlan amerikai választásokra nézve.


Ahogyan arról korábban is beszámoltunk, július 13-án este többször rálőttek Donald Trump volt amerikai elnökre, miközben egy kampányeseményen vett részt a pennsylvaniai Butler városában. A támadásban egy családapa, valamint a 20 éves támadó is életét vesztette, ketten pedig súlyos sérülést szenvedtek. A politikus azonban egy szerencsés mozdulatnak köszönhetően éppen elhajolt a fejét célzó golyó elől, így az csak jobb fülét súrolta. Az eleve rendkívül felfokozott amerikai közhangulatban az eset sokkolta a választókat és széles körű felháborodást váltott ki országszerte.

A hét folyamán a wisconsini Milwaukee-ban megrendezett republikánus jelölőgyűlés kezdetével azonban máris tovább folytatódott a kampányolás az Egyesült Államokban.

Az országos jelölőgyűlés a novemberi választások szempontjából egyébként is kiemelt jelentőségű esemény a Republikánus Párt számára, amelynek keretében Donald Trump hivatalosan is átveszi pártja jelöltségét. A hétvégi események azonban külön jelentőséget adtak a rendezvénynek. A vastag kötéssel a fülén megjelenő volt elnök érkezése Trumptól szokatlanul érzelmesre sikerült. A támadást csodával határos módon túlélő, meghatott politikust hívei „Harc” kiáltással üdvözölték, megismételve a jelölt saját, közvetlenül a merényletkísérletet követő szavait.

Mind a Republikánus Párton belül, mind a szavazóik körében sokan „Isten beavatkozásának” tekintik Trump megmenekülését, ennek fényében a konvenció pátoszos hangulatban indult. Több felszólaló a családok állapotát, és az őket érintő pénzügyi terheket emelte ki, de központi szerepet kapott a határok, valamint a biztonság kérdése is. A “Make America Great Again” jól ismert, republikánus szlogenjét a szombati merényletkísérletet követően a “Make America Safe Again” üzenete váltotta fel.

Donald Trumpnak a számára szerencsésen végződött támadásból jelentős politikai előnye származhat.

Az ikonikus fotó a vérző fejű, öklét a magasba emelő volt elnökről, háttérben az amerikai zászlóval mély benyomást tett a választókra. Trump a korábbiakban is harcos retorikát folytatott és sokat beszélt arról, mennyit támadják, a merényletet követően pedig hívei szemében egy messianisztikus hőssé vált, akinek megmenekülése Isteni küldetést sugall. A kegyetlen gyilkossági kísérlet ténye még sok kritikusából is őszinte empátiát váltott ki, ami

jelentősen javíthatja az egyébként híresen megosztó politikus elfogadottságát.

A republikánus konvenció első napján Trump bejelentette az alelnökjelöltjét is, akinek személyéről mindeddig csak találgatások folytak. Az esélyesek között volt Észak-Dakota kormányzója, Doug Burgum, valamint a népszerű, latin-amerikai származású floridai szenátor, Marco Rubio is. Trump azonban végül a mindössze 39 éves ohioi szenátort, egykori nagy kritikusát, JD Vance-t választotta a posztra. A Yale-en végzett kockázatitőke befektető kiváló kapcsolatot ápol Trumppal, aki kiemelkedőnek nevezte Vance kommunikációs képességét, amit az alelnöki vitában kamatoztathat majd. Vance Trumphoz hasonlóan rendkívül szókimondó, karakteres politikus, egyike volt azoknak, akik a demokrata retorikát kérték számon a hétvégi merényletkísérlettel kapcsolatban.

Vance személye elsősorban a középnyugati billegő államok megnyerése szempontjából lehet kulcsfontosságú, a szenátor ugyanis egy szegénységgel és függőséggel küzdő családban nőtt fel.

Életéről 2016-ban bestseller könyvet adott ki Hillbilly Elegy címen, amiből később a Netflixen megtekinthető, nagy sikerű film is készült (magyarul: Vidéki ballada az amerikai álomról). A történet jól bemutatja az Appalache-hegység környéki államok lecsúszó munkásosztályának küzdelmét, így a hasonló háttérrel rendelkező, nem elkötelezett választók a saját jelöltjüket láthatják benne. JD Vance indiai származású felesége pedig akár a kisebbségi választók megnyerésében játszhat szerepet. A szenátor azonban viszonylag ismeretlennek és újnak számít a politikai színtéren, és egyesek szerint kiválasztása elsősorban hosszútávú politikai, mintsem kampánydöntés volt. A demokraták a Trumpról tett korábbi, igen éles kijelentéseit próbálják ellene felhasználni, Vance ezzel szemben azzal érvel, múltja megnyerheti Trump mostani kritikusait is.

Érdekes módon Trump mellett Joe Biden számára is járt némi előnnyel a rendkívüli eset. A 81 éves, újraválasztásáért küzdő elnök ugyanis már hetek óta kétségbeesetten küzdött, hogy a szerencsétlenül sikerült televíziós elnökjelölti vitát követően változtasson a média uralkodó narratíváján. Egészen a Trump elleni támadásig az amerikai választásokkal kapcsolatos fő téma Biden mentális alkalmasságának a kérdése volt. A múlt heti NATO csúcs jó alkalom lehetett volna az elnök számára, hogy eloszlassa pártja és a választói kétségeit. Bár a nyugati szövetséges országok vezetői elismerően nyilatkoztak Joe Biden teljesítményéről, az elnök újabb nyelvbotlásai a vita fényében sokkal élesebb kritikát vontak maguk után.

A csúcsot követően a Demokrata Pártból további képviselők szólították fel Bident az elnökjelöltségtől való visszalépésre.

A merényletkísérletet követő televíziós bejelentkezésével a Fehér Ház Ovális Irodájából Biden elsősorban elnökként lépett fel, mintsem politikai ellenfélként. Az elnök demokrata társait mérsékeltebb hangvételre szólította fel Trumppal kapcsolatban. A republikánusok ugyanis Bident és a demokrata politikai kommunikációt tették felelőssé a támadásért. Biden az NBC-nek adott interjújában ezt visszautasította, azt azonban elismerte, hogy egy kifejezésével hibát követett el. Az eset óta pedig kifejezetten törekszik arra, hogy ellenfele politikáját kritizálja, annak személye helyett.

Nagy kérdés, hogy ezek a változtatások milyen hatással lesznek a továbbiakban a választási kampány hátralévő időszakára. Az már most látszik, hogy az amerikai társadalom rendkívül polarizált, a politikai hangulat pedig továbbra is felfokozott.

Bár Biden talán némileg fellélegezhet, a helyzete továbbra sem teljesen stabil a Demokrata Párton belül. Még mindig éles kritikával figyelik a teljesítményét, az idős elnöknek minden apró hibája rendkívül sokba kerülhet a jövőben. Az idő szintén vészesen szorítja a demokratákat egy esetleges új jelölttel kapcsolatban, miközben Donald Trump a kedvező jogi döntést követően, egy kis híján halálos támadást túlélőjeként egyenlőre kis fölénnyel, de sikeresen megszerezte a vezetést a legutóbbi közvéleménykutatások alapján.

trumpbiden.png

Forrás: 538 

A verseny azonban még mindig rendkívül szoros, így amit biztosan kijelenthetünk az az, hogy még számos meglepetéssel és fordulattal szolgálhat a 2024-es amerikai elnökválasztási kampány.

Szemlézte: Szigeti Eszter Virág

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon