Blog

Hová tűnt az amerikai álom?

Az amerikai álom eredeti jelentése nem csupán a materiális javak megszerzésére koncentrált, hanem a társadalmi felelősségvállalást is magában foglalta. James Jeffrey véleménycikke a The American Conservative magazinban.

amerika_alom1.jpg

Az amerikai álom eredeti jelentése nem csupán a materiális javak megszerzésére koncentrált, hanem a társadalmi felelősségvállalást is magában foglalta. James Jeffrey véleménycikke a The American Conservative magazinban.

Az 1999-es Harcosok Klubja című filmdrámában hangzott el a mondat: „Mindannyian a tévéképernyők előtt nőttünk fel, ahol azt hallottuk, hogy egy napon mind milliárdosok, filmsztárok és rocksztárok leszünk. Ez nem igaz. És lassan mi is rájövünk erre, és nagyon-nagyon mérgesek vagyunk”.

Az amerikai álom kifejezés megjelenése a nagy gazdasági világválsághoz köthető, egy James Truslow Adams nevű történész használta először Epic of America című könyvében. Adams szerint az amerikai álom ugyan magában foglalta, azonban többre is utalt, mint a gazdasági lehetőségek kiaknázása – írja Sarah Churchwell, az amerikai irodalom professzora a Londoni Egyetemen. „A privilégiumok elleni küzdelemről szólt, és nem arról, hogy mindenki gazdag lehet.”

Churchwell szerint Adams mélyen hitt abban, hogy a kapitalizmus egy jobb világot hoz majd létre, az üzletemberek új lehetőségeket kapnak a megélhetésük megteremtésére, mindeközben pedig egyfajta társadalmi felelősségvállalás is ki fog alakulni.

Napjainkban a kifejezés eredeti jelentése azonban eltűnőben van. Jelenleg az amerikai álom kizárólag a materiális javak megszerzéséről és az önérdekről szól, például arról, hogy egy újabb fizetett együttműködésünk legyen az Instagram-oldalunkon vagy a Youtube-csatornánkon – írja a szerző, James Jeffrey. Az eredmény pedig egy olyan társadalom, ahol az emberek csakis magukra és az előrehaladásukra koncentrálnak, miközben mások nehézségeire ügyet sem vetnek. Ezért jelenik meg egyre többször az „amerikai rémálom” a közbeszédben, amikor a társadalmi problémákról esik szó – teszi hozzá Jeffrey.

Az amerikai álom eredeti jelentése vonatkozásában kialakult kollektív amnézia aggasztó az amerikaiakra és a külföldiekre nézve egyaránt. A BBC News legendás Amerika-tudósítója, Alistair Cooke jegyezte meg, hogy amerre Amerika elindul, a britek is követik őt. A cikk szerzője is szemtanúja a jelenségnek angliai tartózkodásai során. A divat, az étkezési szokások és nyelvi kifejezések is hasonulnak Amerikához. Ezen kívül azonban az aggasztó trendek is megfigyelhetőek: például a profittal és az önmegvalósítással való megszállottság.

Európának nem lenne szabad felvennie az amerikai szemléletmódot – véli a szerző. Ugyanis meglepő hasonlatosság figyelhető meg az 1929-es, valamin a 2008-as világválság utóhatásai tekintetében. 1931-re egyértelművé vált, hogy Amerika leggazdagabb emberei a válságot sértetlenül megúszták. Ismerős? – teszi fel a kérdést.

Franklin Roosevelt 1933-ban a New Deal keretében elindított reformjai ennek az igazságtalanságnak a kiküszöbölésére irányultak. Azonban 2008 óta milyen reformokat láttunk? Csupán annyi történt, hogy egy még könyörtelenebb kapitalizmus lépett a korábbi helyébe. Egyének egy maroknyi csoportjának hihetetlenül jól megy a sora, míg a többiek csak epekednek a jólét után – véli a szerző.

„Látom ezt a sok-sok lehetőséget, de a rengeteg pazarlást is. Egy egész generáció benzinkutazik és pincérkedik – fehér galléros szolgák. Nincs Nagy Háborúnk, sem Nagy Válságunk. A mi háborúnk spirituális háború, az életünk pedig maga a nagy válság” – hangzik el szintén a Harcosok Klubjában.

Egy egyre jobban erkölcstelenné és igazságtalanná – és ezáltal boldogtalanná – váló társadalomban élünk. A kutatások szerint a 30 év alattiak körében történő növekvő elhalálozások oka nem a drogokban vagy az alkoholban keresendő, hanem az öngyilkosságban. A társadalom gyenge mentális állapotának okai számosak és összetettek. Az amerikai álom napjainkban történő félreértelmezése, miszerint a materiális javak egyenlőek a boldogsággal, nagymértékben hozzájárult a jelenséghez. Ugyanis egyre jobban szembetűnő, hogy ez az egyenlőség nem működik – írja Jeffrey.

Ahogy az elégedetlenség növekszik, a populista pártok is előtérbe kerülnek Amerikában. A demokrácia már csupán egy homályos ígéret. De legalább bármikor felmehetünk az Amazonra, és egy kattintással rendelhetünk valamit aznapi kiszállítással, vagy megnézhetünk egy filmet a Netflixen, ha azonnali kielégülésre vágyunk.
Amerikának újra emlékeznie kellene arra, mit is jelentett valójában az amerikai álom. Először azonban nem ártana visszatérni a régi, erkölcsösebb és harcos szemléletünkhöz – zárja gondolatait a szerző.

Szemlézte: Balogh Zita