Blog

Idősbántalmazási botrány Ausztráliában

Ausztrália bejelentette, hogy egy királyi bizottságot – a Parlament javaslatára a főkormányzó által összehívott, és a szövetségi szinten létező legmagasabb szintű felügyelőbizottságot – fog felállítani az idősgondozásban országos szinten bekövetkezett események…

ausztralia_idosek.jpg

Ausztrália bejelentette, hogy egy királyi bizottságot – a Parlament javaslatára a főkormányzó által összehívott, és a szövetségi szinten létező legmagasabb szintű felügyelőbizottságot – fog felállítani az idősgondozásban országos szinten bekövetkezett események kivizsgálására.

Scott Morrison miniszterelnök arra figyelmeztette az állampolgárokat, készüljenek fel arra, hogy sokkoló bizonyítékokra derülhet fény az idősek bántalmazásával és az ápolók hanyagságával kapcsolatban. 

2016-ban a helyi hírekben jelent meg egy rejtett kamera felvétele, amelyen egy ausztrál ápoló fojtogatott egy demenciában szenvedő idős beteget. A képsorok rávilágítottak az időseket érintő terrorra és bántalmazásra, amivel az elöregedő társadalomnak szembe kell néznie.

Egy másik esetben egy adelaide-i idősek otthonában egy gondozó erőszakkal lefogott és megpróbált akarata ellenére megetetni egy sem beszélni, sem menni nem tudó idős férfit. A bizonyítékok egy kémlelőkamera felvételéről kerültek elő, amelyet a gondozott lánya szerelt fel, mert apja sérüléseiből arra gyanakodott, hogy a férfit nem részesítik megfelelő ellátásban az idősek otthonában. Az ápolót súlyos bántalmazásért ítélték el, az otthon pedig bocsánatot kért.

Az ehhez hasonló esetek azonban nem csak intézményekben, hanem a betegek saját otthonában is megtörténnek. Sok fiatalabb rokon „örökség-türelmetlenségben” szenved, és csak arra várnak, hogy megkaparinthassák idős rokonaik lakását és pénzét. Egy törékeny, idős hölggyel, Sylviával történt meg, hogy akarata ellenére egy idősek otthonába kellett költöznie, mert a saját fia elvette a pénzét, és abból házat vásárolt magának. A férfi megfenyegette édesanyját, hogy fizikailag bántalmazni fogja, ha tettéről értesíti a hatóságokat.

Ian Henchske, a National Seniors Australia, egy idősek jogaiért harcoló szervezet fővédnöke azt mondta, hogy a bántalmazások kevesebb, mint 20%-át jelentik a hatóságoknak, és az esetek nagy részéért a kapzsiság a felelős.
A jelenlegi botrány mélyen érinti az ausztrál nemzetet, hiszen egy másik királyi bizottság közel öt éven át vizsgálódott a nevelőotthonokban élő gyermekeket ért bántalmazások esetében.

Számos közösség vezetője is elítélte a történteket, akik szerint ugyan az idősbántalmazás igazi mértéke nem ismert, azonban a bizonyítékok alapján mindenképpen mélyen gyökerező problémáról van szó.

Ausztrália Egyesült Egyházának tiszteletese, Bill Crews baljósan így értékelt: „Ahogy viselkedünk egymással – amikor senki nem felügyel minket – minden képzeletet felülmúl. Fiatal gyerekekkel kezdődött. Most az idősekkel folytatódik. Egy olyan társadalomban élünk, ahol a szeretet eltűnőben van, és ennek az elkerülhetetlen következménye sok-sok fájdalom lesz.”

Szemlézte: Balogh Zita