Blog

Így választott Észak-Írország

Május 5-én Észak-Írország lakossága leadta voksait, az összesen 276 harcba szálló jelölt közül választva ki a legjobbakat a 18 választókerületben. A részvételi arány az előző ciklushoz képest csökkent, a jelöltek közül többen újra betölthetik mandátumukat, de voltak…

eszak_irorszag_1.jpg

Május 5-én Észak-Írország lakossága leadta voksait, az összesen 276 harcba szálló jelölt közül választva ki a legjobbakat a 18 választókerületben. A részvételi arány az előző ciklushoz képest csökkent, a jelöltek közül többen újra betölthetik mandátumukat, de voltak olyanok is, akiket ki kellett zárni a versenyből.

A választás során mind a 108 képviselői helyet betöltötték. Az eredmény: DUP 38 (Democratic Unionist Party; jobboldali unionista párt); SF (Sinn Féin; ír nacionalista) 28; UUP (Ulster Unionist Party; jobboldali unionista) 16; SDL (Social Democratic and Labour Party; szocdem ír nacionalista) 12; AP (Alliance Party; ír-angol vegyespárt) 8; GRN (Green Party in Northern Ireland; Zöldek) 2; TUV (Traditional Unionist Voice; jobboldali unionista) 1; egyéb: 3. 

A LucidTalk előzetes közvélemény-kutatása csak a DUP esetén tévedett nagyobbat, számukra 32 helyet jósolt, a többi párt tekintetében csak 1-1 eltérést lehet látni: például az UUP-nak 17 adtak volna, az SF-nek pedig 27-et. Jól látható tehát, hogy a DUP szilárdan megtartotta helyét, amelyet 2011-ben kiharcolt magának, a SF és az SDLP azonban több helyet elvesztett. A DUP számára a megszerzett 38 hely nagyon jelentős, ugyanis 30 hely fölött lehetővé válik számukra a vétó mechanizmusa. Az UUP és az Alliance esetén nem történt különösebb változás.

A részvételi arányokról azt kell megjegyezni, hogy folyamatosan esnek  ̶  70 százalék volt 1998-ban, 63 százalék 2003-ban, 62 volt 2007-ben és mindössze 54-re süllyedt 2011-ben. Idén a szavazók részvételi aránya valóban csupán 54,91 százalék volt, ami összesen 703 744 voksolót jelent.

A képviselők közül voltak, akik újra visszatértek a politikai frontra; de akadtak közöttük olyanok is, akiket ki kellett zárni a versenyből. Az utóbbiak táborát képviselte például John McCallister, akinek az első kör után búcsúznia kellett, de nyilatkozata szerint a képviselőként töltött 9 évét így is kiváltságként értékelte. Egyébként eleinte UUP-tagként képviseltette magát, de 2013-ban, az NI21 megalapításával kivált, aminek egy évvel később csúfos vége lett.

Ezen felül Michelle Gildernew korábbi mezőgazdasági miniszter a sikeres megválasztása után ismét visszatérhet a Stormontba az SN színeiben, Fermanagh körzetben. Egy újból megjelenő régi politikus lesz Jim Wells korábbi egészségügyi miniszter, aki körül rengeteg vitás kérdés merült fel az elmúlt két évben, de most újra elfoglalhatja helyét Dél-Down képviseletében. A korábban már említett Jim Allister Észak-Antrim választókerületben folytathatja az elkövetkezendő ciklusban is hivatalát. Máirtín Ó Muilleoir szintén a szavazás élére tört Dél-Belfastban, ő korábban a város főpolgármestereként volt ismert.

Mészár Kata