Blog

Ingyen sörrel buzdít az oltakozásra Joe Biden

Az amerikai elnök a függetlenség napjára 70%-os átoltottságot remél, és teljes nyitással kecsegtet, ehhez viszont keményen a gázpedálra kell lépni júniusban – számol be az Associated Press.

Az amerikai elnök a függetlenség napjára 70%-os átoltottságot remél, és teljes nyitással kecsegtet, ehhez viszont keményen a gázpedálra kell lépni júniusban – számol be az Associated Press.

bidensor_nyito.jpg

Az Egyesült Államok népességarányosan hazánkhoz hasonló ütemben halad az oltási programmal: már a lakosság több mint fele legalább az első dózist megkapta, ugyanakkor a kereslet lassan teljesen elapad.

A nyárra átfordulva tehát a legnagyobb kihívást nem a vakcina rendelkezésre állása, hanem az oltás felvételének nagyarányú elutasítása fogja jelenteni a kormányoknak.

Joe Biden ezért a napokban bejelentette: június a „cselekvés hónapja” lesz, ennek értelmében pedig mindent meg fognak tenni azért, hogy július elejéig a felnőttek körében elérjék a 70%-os átoltottsági „álomhatárt”, amelyet követően az országban teljesen visszaállhat a pandémiát megelőző élet. Jelenleg az arány 63% körül mozog, az oltásra pedig egyre kevesebb a jelentkező. A USA Today ennek tükrében úgy kalkulál, hogy július 4-ig nagyjából a felnőttek 67%-a lesz beoltva.

A szövetségi kormány ezért még a magánszféra bizonyos szereplőivel is együttműködést kezdeményezett, hogy eredményesebben ösztönözzék az embereket a vakcina felvételére. Ennek keretében

az amerikai Budweisert gyártó belga Anheuser-Busch cégcsoport minden 21. életévét betöltött személynek 1-1 sört ajándékoz, ha a függetlenség napjára kijelölt céldátumig elérik a tervezett 70%-ot.

bidensor_belso.jpg
„Oltakozz és sörözz” – buzdította népét Biden, aki egyébként biztosan nem él a lehetőséggel, ugyanis nem fogyaszt alkoholt.

Az ehhez hasonló akciók nem újkeletűek, az országban az utóbbi hónapokban vállalatok sora kínált bizonyos kedvezményeket fogyasztóknak és alkalmazottaknak egyaránt. Ezekből szemezgettünk néhányat:

A felsoroltakon kívül számos egyéb módszerrel próbálnak a tengerentúlon buzdítani az oltakozásra, a hónap folyamán az országot járva többek között Kamala Harris is ezt fogja tenni (már ha az alelnök nem éppen acélos népszerűsége nem teszi kontraproduktívvá az akciót). Amint azt az AP News szerzője, Zeke Miller megjegyzi, Washington igyekezete egyelőre példátlan a világon. Ezt azzal magyarázza, hogy az Egyesült Államok a vakcinák tekintetében már jelentős többlet készletekkel rendelkezik, míg másutt a kínálat továbbra sem elégíti ki a keresletet.

Szemlézte: Irlanda Balázs