Blog

Irán a felelős a Nagy-Britanniát ért kibertámadásért

A júniusi kibertámadásért, mely több brit alsóházi képviselő, köztük Theresa May miniszterelnök e-mail fiókját érintette, Irán a felelős − állítja a Telegraph parlamenti forrásokra hivatkozva, azóta több brit híroldal is foglalkozott az üggyel.

adatvedelem_1.jpg

A júniusi kibertámadásért, mely több brit alsóházi képviselő, köztük Theresa May miniszterelnök e-mail fiókját érintette, Irán a felelős − állítja a Telegraph parlamenti forrásokra hivatkozva, azóta több brit híroldal is foglalkozott az üggyel.

Június 23-án nagyjából 9 ezer e-mail fiókot próbáltak feltörni hackerek jelszavak folyamatos próbálgatásával, ebből körülbelül 30-nál járhattak sikerrel.

Mostanra a biztonsági szakértők úgy állapították meg, hogy a támadásért valószínűleg Irán tehető felelőssé az előzetes találgatások ellenére, melyek Oroszországra hárították volna a felelősséget. Ez többek között az amerikai elnökválasztás során véghezvitt állítólagos hackertámadások miatt tűnt racionális magyarázatnak. Ez a támadás Irán első jelentősebb kiberakciója Nagy-Britannia ellen.

Gordon Corera, a BBC biztonsági tudósítója azt állítja, hogy a támadás nem igazán volt szofisztikált, azonban felhívja a figyelmet Irán növekvő kiberhatalmi potenciáljára. „Nem lehetünk biztosak Irán motivációiról, elképzelhető – találgat Corera – hogy csupán lehetőségeiket mérik fel a hálózatok között.”

Emellett Rob Greig, a parlamenti digitális szolgálat elnöke úgy gondolja, hogy a támadás mögött erős a valószínűsége az iráni állam támogatásának.

A támadás idején szakértők figyelmeztettek, hogy abban az esetben, ha a hackereknek sikerült megkaparintani néhány fontos e-mailt, akkor fokozódik annak az esélye, hogy a politikusok fenyegetéseknek és zsarolási kísérleteknek lehetnek kitéve.

A kibertámadás iráni eredetének híre egészen kényes nemzetközi helyzetben érte a világot: néhány napja Donald Trump felszólította Teheránt, hogy abban az esetben, ha folytatják a 2015-ös nukleáris megegyezésnek ellentmondó tevékenységeiket, akkor egyoldalúan megsemmisíti a szerződést.

Theresa May, brit miniszterelnök azonban csatlakozott Angela Merkel német kancellár és Emmanuel Macron francia elnök állásfoglalásához, miszerint a nukleáris egyezmény fenntartása közös nemzetbiztonsági érdekeiket szolgálja, továbbá felszólították Washingtont, hogy ezek szerint mérlegelje jövőbeli kijelentéseit és döntését az ügyben.

Szemlézte: Csepregi Dávid