Blog

Izrael a háború határán áll, a világ nagy része pedig ismét hátat fordított a zsidó embereknek

Május 10-én, a Jeruzsálem napon az Izraelben élő, koronavírus alól éppen, hogy felszabaduló zsidók nem ünnepelhettek békésen fővárosukban. A Hamász terrorszervezet kihasználva az ünnepi napot 24 óra leforgása alatt több mint hatszáz rakétát lőtt ki Jeruzsálemre és a környező izraeli városokra. 

Május 10-én, a Jeruzsálem napon az Izraelben élő, koronavírus alól éppen, hogy felszabaduló zsidók nem ünnepelhettek békésen fővárosukban. A Hamász terrorszervezet kihasználva az ünnepi napot 24 óra leforgása alatt több mint hatszáz rakétát lőtt ki Jeruzsálemre és a környező izraeli városokra.

 izrael_nyito_1.jpg

Az Izrael államot ellenző palesztin arabok pedig tovább folytatták a zavargásokat, melyek során a többi közt a Templom-hegyen gyújtogattak, valamint országszerte zsinagógákat romboltak és ártatlan zsidókat támadtak meg. Az izraeli ünnepen 2 ember meghalt és további 36 megsebesült – számolt be róla a Jewish Virtual Library.

Annak ellenére, hogy a civil áldozatok száma növekszik, a Hamász továbbra is rendíthetetlenül támadja a zsidó államot. A cikk írásáig

több mint 1750 rakétát lőtt ki Gázából Izraelre, melyből körülbelül 300 sikertelenül Gázában robbant fel, megsebesítve és megölve több palesztin arabot, köztük gyerekeket is.

Mikor azonban Izrael önvédelmi válaszcsapásokat kezdett, a világ nagy része hátat fordított a zsidó embereknek és sokan a Hamász terrorszervezet helyett a konfliktus kiváltójaként egyoldalúan Izraelt okolják. A legtöbb politikus, szervezet és híresség a zsidó államot agresszorként, az emberi jogok megsértőjeként és elnyomó népirtóként állítja be. Habár sokan az ilyen állításokat mindössze az izraeli állam kritikájaként fogalmazzák meg,

a palesztin oldal egyoldalú megvédése és a Hamász kriminális tetteinek „Palesztina felszabadításaként” való beállítása világszerte megsokszorozta az antiszemita kijelentések számát.

Rohamosan terjed az Izraelt hevesen elítélő politikusok, szervezetek és celebek körében az amerikai szenátor és egykori elnök jelölt, Bernie Sanders videója, melyben arról beszél, hogy Izraelt kritizálni nem számít antiszemitizmusnak. Sanders azonban a napokban túlment az izraeli kormány kritizálásán, mikor Twitter bejegyzésében a valóságot meghazudtolva azt állította, hogy a konfliktusért egyedül az izraeli kormány a hibás. Arról, hogy a konfliktust valójában a Hamász kezdeményezte nem ejtett szót.

Sanders támogatói az úgynevezett Squad, a radikális demokrata kongresszusi képviselők csoportja ismét lecsapott a lehetőségre, hogy a zsidó államot antiszemita megjegyzésekkel illethesse. Ilhan Omar képviselő számos bejegyzést megosztott a konfliktussal kapcsolatban melyben Izraelt elnyomó, apartheid, kolonizáló és emberi jogokat tipró rezsimnek nevezte. Azt azonban a képviselő meg sem említette, hogy a Hamász a konfliktus során ártatlan palesztin arabokat és zsidókat öl meg.

izrael_belso1.jpg

Omar egy bejegyzésében – melyet a Squad többi tagja, Alexandria Ocasio-Cortez és Rashida Talib is megosztott – azt állította, hogy Izrael önvédelme terrorista cselekedeteknek minősül.

Omar a bejegyzésében - a Palesztin Hatóság és Hamász terrorszervezet helyett - Izraelt okolja azért is, hogy nincs béke és egyenlőség a területen.

Ahogyan azonban az izraeli hadsereg fenti posztjából látható, az IDF korántsem terroristákhoz hasonló eszközöket használ a zsidó állam önvédelmére. Mindössze olyan épületeket bombáz le, melyek katonai célokat szolgálnak és a Hamászhoz tartoznak. Ugyanakkor a terrorszervezet - tudva ezt - szándékosan olyan épületeket használ erre, ahol mások is dolgoznak és élnek.

A Hamásztól eltérő módon az izraeli hadsereg mindent megtesz azért, hogy időben, órákkal az önvédelmi támadása előtt tájékoztassa a civil embereket, hogy hagyják el az épületet, azonban még így is az IDF-et vádolják háborús bűncselekményekkel.

Arról természetesen nem ejtenek szót az Izrael-ellenes képviselők, hogy a terrorista szervezet milyen kegyetlen módszerekkel harcol „Palesztina felszabadításáért”.

A konfliktussal kapcslatos ferdítések, hazugságok és Izrael-ellenes, antiszemita bejegyzések elérték a céljukat: több országban és amerikai városban, köztük a New York-i Manhattanben is palesztin szolidaritási tüntetést rendeztek. A demostrációkon a többi közt olyan hírhedt szólamok hangoztak el, mint a „Palesztina szabad lesz a Folyótól a tengerig” mely alapján Izrael földjét teljes egészében elkell törölni és a Jordán folyótól a Földközi-tengerig levő terület a palesztinoké kell, hogy legyen – áll a Daily Wire beszámolójában.

A híres izraeli színésznő, a Wonder Woman sztárja, Gal Gadot hazája mellett való kiállásáért szintén rendkívül sok antiszemita támadást kapott, melyekben a többi közt azzal vádolják, hogy az izraeli hadsereg tagjaként a palesztinokat irtotta.

A színésznő felkapott posztjában mindössze azt írta le, hogy Izraelnek joga van szabad országként békében élni, úgy ahogy szomszédainak is. Gadot emellett fájdalmát fejezte ki, hogy hazája háborús helyzetbe került, valamint leírta, hogy imádkozik az áldozatok családjaiért és azért, hogy a konfliktus mihamarabb véget érjen.

Ahogy arról már korábbi cikkünkben olvashattak, a Palesztin Hatóságnak május 22-én demokratikus választásokat kellene tartania, de Mahmúd Abbász félve attól, hogy a Hamász nyerne, Izraelt vádolva ismét elhalasztotta a választásokat. A Palesztin arab oldallal elfogult híroldalakból és bejegyzésekből erről természetesen nem lehet olvasni.

Ahogy látható, napjainkban a futótűzként terjedő hazugságok és antiszemita megszólalások miatt még fontosabbá vált Izrael államának támogatása, a zsidó állam melletti szolidaritás kifejezése, valamint a háborús helyzettel kapcsolatos igazságok és tények megosztása. Ahogy egyre több országban, köztük New York-ban is felszólaltak az Izrael-ellenes hazugságok ellen és szolidaritásukat fejezték ki tüntetésekben úgy Magyarországon is sokan tartják fontosnak az Izrael melletti kiállást. A Hit Rádió, a Hetek és a Protest Ifjúsági Szervezet május 17-én hétfőn 19 órakor – a járványügyi rendelkezések miatt – online szolidaritási demonstrációt hirdet, melyhez ezen a linken lehet csatlakozni. A kezdeményezők emellett egy Izrael melletti kiállást kifejező nyilatkozat aláírására és személyes üzenet írására is biztatnak, melyeket eljuttatnak az izraeli nagykövethez. A nyilatkozatot itt lehet aláírni.

Az IDF egyébként készített egy, a megrázó helyzetet összefoglaló videót, melyet ide kattintva tekinthetnek meg.

Szemlézte: Morvay Sáron