Blog

Jobb félni, mint megijedni: az északírek Brexit-tervei

Az Institute of Directors (IoD) nevű brit intézet új tanácsadó szolgáltatást indított, melynek célja az észak-ír vállalkozások felkészítése az esetleges rendezetlen, no-deal Brexit következményeire – írja a Belfast Telegraph.

irorszag_brexit_3.jpg

Az Institute of Directors (IoD) nevű brit intézet új tanácsadó szolgáltatást indított, melynek célja az észak-ír vállalkozások felkészítése az esetleges rendezetlen, no-deal Brexit következményeire – írja a Belfast Telegraph.

A Brexit Ready NI kezdeményezés október végéig tart az IoD és a KPMG üzleti tanácsadó cég partnerségében. Ennek keretében ingyenes webináriumokat és műhelyeket szerveznek a brit tagállamban, melyre az IoD tagjain kívül érdeklődőket is szívesen várnak.

Frankie Devlin, a belfasti KPMG közvetett adószolgáltatási csoportjának vezetője elmondta: „Az Egyesült Királyságnak több opciója is van arra nézve, hogy hogyan hagyja el az Európai Uniót, így a vállalkozások bizonytalanok, mire is készüljenek pontosan. Mi azt tanácsoljuk nekik, hogy a megegyezés nélküli Brexitre készüljenek, s abban kívánunk segítségükre lenni, hogy hogyan tehetik meg ezt a lehető legjobb módon. Szeretnénk biztosítani a zökkenőmentes átmenetet, és felkészíteni őket a no-deal Brexit után kialakuló helyzetre. Ezenfelül olyan gyakorlati kérdésekben is szeretnénk tanácsot adni, mint például a beosztottakkal való helyes kommunikáció, hiszen a rendezetlen kilépés utáni változások zavarokat okozhatnak alkalmazó és alkalmazott viszonyában is”.

A Brexit Ready NI a rendezetlen Brexitre való felkészítésen túl a foglalkoztatási és bevándorlási kérdésekkel, valamint az adó- és vámterületen bekövetkező különböző változásokkal is foglalkozik.

A hónap elején a Danske Bank vezető közgazdásza, Conor Lambe szintén a rendezetlen Brexitre való felkészülésre hívta fel a cégek figyelmét, mikor a gazdaság – várhatóan – alacsony, csupán 0,9%-os növekedéséről beszélt az EU-ból való kilépést követően.

Mint mondta: „A vállalkozásoknak körültekintőeknek kell lenniük és a döntésig hátralévő időt arra kell felhasználniuk, hogy a lehető legrosszabb eshetőségre, a rendezetlen kilépésre is felkészüljenek és ahhoz igazítsák jövőbeni terveiket”.

A Brexit Ready NI október 17-én tanácsadó központokat nyit a Londonderry-i North West Regional College-ban, de a hónapban több más helyen is tartanak műhelyeket, konferenciákat, október közepétől pedig a világhálón, videókonferencián keresztül is nyomon lehet követni a kezdeményezés előadásait.

Szemlézte: Benkő Lilla