Blog

Joe Biden fia miatt perli a New York Times az amerikai külügyminisztériumot

A lap nem nyugszik bele, hogy a kormányzat jogsértő módon nem hajlandó kiadni bizonyos, Hunter Biden ködös kelet-európai ügyleteihez esetlegesen kapcsolódó dokumentumokat. 

Joe Biden amerikai elnök fiának botrányai, illetve az édesapjához köthető összeférhetetlenségi és korrupciós gyanúk az utóbbi években fel-felröppentek az amerikai sajtóban, habár az ügyeket továbbra is övezik kérdőjelek. Hunter Biden ukrajnai érdekeltségeiről korábban ebben a cikkünkben számoltunk be. Mint azt akkor is írtuk, a hagyományos és a közösségi média a választási kampány célegyenesében igyekezett szemet hunyni (vagy éppen hunytatni) a kiszivárgó levelezés felett.

Mi sem jelzi ezt jobban, mint Glenn Greenwald esete, aki majd’ egy évtizede (többedmagával) alapította a The Intercept nevű baloldali, progresszív hírportált. Az újságíró a választások előtt néhány nappal fogalmazott meg egy panaszos hangvételű cikket a botrány elhallgatásáról, illetve a demokrata elnökjelölt felelősségét firtatva;

a szerkesztőség azonban megtagadta annak közzétételét, melynek következtében Greenwald lemondott.

A Pulitzer-díjas szerző a minap a Fox News adásában vendégeskedve azt állította, hogy a fősodratú, Trump-ellenes média közönyéből egyedül a New York Times tűnt az elmúlt években valamelyest ki, mint olyan sajtóorgánum, amely ténylegesen vizsgálódni kíván Hunter Biden külföldi ügyletei miatt. Mondandójának aktualitását az adta, hogy kiderült, a világhírű napilap most további dokumentumokat akar kiperelni az azokat makacsul őrző amerikai külügyminisztériumból.

Ukrajna után ezúttal másik keleti szomszédunk, Románia került fókuszba. A New York Times az információszabadságról szóló törvény (FOIA) által biztosított jogaival élve kérte ki még tavaly azokat az Egyesült Államok bukaresti nagykövetségének tisztviselői által 2015 és 2019 folytatott levelezéseket, amelyekben említésre kerül Hunter Biden vagy üzlettársainak neve – értesült a Politico. A manhattani napilap főleg arra kíváncsi, hogy a kirendelt diplomaták tettek-e bármilyen szívességet magánvállalatoknak, különös tekintettel az elnök fiához kapcsolható üzleti körökre.

Ha ez bebizonyosodik, az nyilvánvalóan összeférhetetlenségi és korrupciós problémákat vetne fel.

Emellett szerepel a kérelemben Rudolph Giuliani volt New York-i polgármester neve is, akit a Politico beszámolója szerint anno Donald Trump küldött Ukrajnába azzal a céllal, hogy fényt derítsen Hunter Biden helyi üzleti érdekeltségeire.

Az említett jogszabály szerint az adott kormányzati szervnek ilyenkor 20 nap áll rendelkezésére, hogy teljesítse az igénylést, Antony Blinken tárcája ehhez képest egy távoli dátumra, 2023. április 15-ére, tehát a következő szövetségi választás (2022. novemberi időközi kongresszusi választások) utánra tűzte ki a kikért információ átadásának idejét. A New York Times ezért január utolsó napján keresetet nyújtott be a körzeti szövetségi bírósághoz Manhattanban.

Szemlézte: Irlanda Balázs

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon!