Blog

Jön Ausztrália felemelkedése

Komoly átrendeződés zajlik a délkelet-ázsiai és óceániai térségben a National Interest szerzője szerint.

Komoly átrendeződés zajlik a délkelet-ázsiai és óceániai térségben a National Interest szerzője szerint.

Ron Huisken arról ír a National Interest hasábjain, hogy az USA, Nagy-Britannia és Ausztrália által megkötött AUKUS-szövetség jelzi Ausztrália erősödő pozícióját a világpolitikában. A nagyobb hatalommal azonban nagyobb felelőség is jár - figyelmeztet. A szerző úgy látja:

Ausztráliának már most megvannak az adottságai ahhoz, hogy energikusabban lépjen fel a saját régiójában.

A három angolszász hatalom új szövetségkötése sokkolta a világot - és az Egyesült Államok döntése, hogy bevonja titkos technológiájába a szövetségesét, szintén rendkívüli fejlemény. Az USA már rég tisztázta mindenkivel, hogy vannak olyan technológiái, amiket senkivel nem fog megosztani, hiszen ezek őrzik meg vezető hatalmát: ilyen technológia például a tengeralattjárók elcsendesítése, a lopakodó repülők, valamint a nukleáris robbanófejek zsugorítása.

Az, hogy Ausztrália most a nukleáris tengeralattjárók frontján együttműködhet az USA-val, különleges kivételnek számít.

Ami azt is mutatja, mennyire megroppant a bizalom a térség stabilitásának fenntarthatóságával kapcsolatban. Ha Ausztrália kiépíti a saját nukleáris tengeralattjáró-flottáját, az rendkívüli hatalmat ad a kontinensnyi országnak az Indiai-óceán és a Csendes-óceán ellenőrzésére, miközben a modern hadviselés csúcsszereplőjévé lép elő. Ugyanakkor egy ilyen flotta azt is jelenti, hogy Ausztrália nem maradhat majd ki a zűrből, ha az bekövetkezik.

Canberra ezek után már nem várhat a nagyobb játékosokra, hogy ők oldják meg a felmerülő problémákat - írja a szerző. Emiatt az országnak a hírszerzési és diplomáciai kapacitásait is növelnie kell majd, hogy a szövetségesek és az ellenfelek is lássák: független, jólértesült és felelős országgal állnak majd szemben.

Szemlézte: RG