Blog

Jön az új terror elleni háború?

Húsz évvel 9/11 után a belső terrorizmus ellen fordulhat az amerikai vezetés Rod Dreher szerint.

Húsz évvel 9/11 után a belső terrorizmus ellen fordulhat az amerikai vezetés Rod Dreher szerint.

Az American Conservative szerzője 9/11 huszadik évfordulóján George W. Bush korábbi amerikai elnök friss megszólalását kommentálta. Bush szerint Amerikának most a belső, hazai erőszakos extremisták ellen kell fordulnia, akiket a volt elnök a külföldi szélsőségesekhez hasonlított, mondván: "Ugyanannak a gonosz lelkületnek a gyermekei". Rod Dreher szerint Bush nem mondott rossz beszédet - amíg eszünkbe nem jut, hogy

ő volt az, aki rossz döntéssel egy szükségtelen háborúba (Irak) és egy húsz évig tartó konfliktusba (Afganisztán) vitte az országot.

Bush ezekre a háborúkra nem reflektált beszédében, csak a hazafias nosztalgiára épített. Nem gondolkodott el az elmúlt húsz év mérlegén, és az abban betöltött szerepén sem. Dreher úgy látja, Bush elhitte a saját kormányzatának propagandáját, és máig is így gondolkodik.

A szerző visszaemlékezik, hogy 9/11 és Irak megtámadása között, másfél év alatt a kormány és a média hogyan építette fel a társadalmi támogatást a háború mellett. Dreher most úgy véli,

egy új háborús hangulat megteremtésének kezdetén járhatunk - amely ezúttal a belföldi szélsőségesek ellen fog irányulni - illetve mindazok ellen, akik kritizálják a mostani amerikai vezetés woke nézeteit.

Rod Dreher szerint ideje egy erőszakmentes ellenállás megszervezésének, amely kiáll az eltérő vélemények mellett és a túlzott hatalommal rendelkező intézmények ellen. A következő időszak küzdelmeire pedig lélekben is fel kell készülni.

Szemlézte: GR