Blog

Jön az újabb nagy válság?

Conor Doherty, a New York Times munkatársa elemzi az aktuális ingatlanpiaci folyamatokat. Doherty azt mondja, annak ellenére, hogy az ingatlanpiac nincs a legjobb bőrben jelenleg, elképzelhetetlen, hogy válságot idézzen elő.

Conor Doherty, a New York Times munkatársa elemzi az aktuális ingatlanpiaci folyamatokat. Doherty azt mondja, annak ellenére, hogy az ingatlanpiac nincs a legjobb bőrben jelenleg, elképzelhetetlen, hogy válságot idézzen elő.

A II. világháború vége óta 11 recessziót élt át az Egyesült Államok – ezekből mindössze kettőt nem előzött meg ingatlanpiaci hanyatlás.

Európában is sokszor hallani aggódó hangokat, amik egy esetleges válságra figyelmeztetnek. Az ingatlanpiac sok esetben jól mutatja a gazdaság állapotát, annak ellenére is, hogy a gazdaság csupán kis részét teszi ki, mivel ciklikus jellegű és nagyon érzékenyen reagál a kamatváltozásokra.

Jelenleg az ingatlanpiaci eladások körülbelül 10%-kal alacsonyabbak, mint egy évvel korábban. Annak ellenére, hogy a munkaerőpiac erősödik, a bérek nem tudják követni az ingatlanpiaci árakat. Tehát ismét folyamatosan nőnek az ingatlanárak, ahogy a 10 évvel ezelőtti ingatlanlufi idején is.

A Zillow felmérése szerint 2012 óta átlagban mérve megduplázódtak a lakásárak. Phoenixben kétszeresére nőttek az árak, Denverben 90%-kal, Atlantában 84%-kal, Nashville-ben 78%-kal, Dallasban 76%-kal nőttek az ingatlanárak. Éppen ezért lassulnak az eladások, sőt, a szektorban elbocsátásokkal is szembe kell nézni. A trendek mindenkit óvatosságra késztetnek.

Miért mondja akkor Doherty azt, hogy nincs igazán mitől tartani?

A növekvő ingatlanárak akár javára is válhatnak a gazdaságnak. Ilyenkor több lakóingatlannal fedezett értékpapír kerül a piacra, amit további finanszírozást és végeredményben fogyasztást eredményez. Másrészt, az ingatlanpiac bővülése új munkahelyek létrejöttét is jelenti.

Ugyanakkor a növekvő árak fékező hatást is kiváltanak. A magas árak miatt lassulnak az eladások, és végeredményben az új beruházások száma is mérséklődni fog. Továbbá, Amerikában a bizonyos építkezési szabályok is visszafogják az őrületes tempójú építkezéseket is. Végeredményben tehát azt mondja Doherty, hogy bár nem túl rózsás az ingatlanpiac jelenlegi helyzete, kicsi az esély arra, hogy komoly károkat okozzon az amerikai gazdaságban.

Szemlézte: Gyarmati Emese