Blog

Jóval több munkahely veszett oda a pandémia alatt az USA-ban, mint az EU-ban

A magyarázatot elsősorban a kormányok eltérő válságkezelési intézkedéseiben kell keresni – világít rá az amerikai Pew kutatóintézet. 

A magyarázatot elsősorban a kormányok eltérő válságkezelési intézkedéseiben kell keresni – világít rá az amerikai Pew kutatóintézet. 

Az Európai Uniót és az Egyesült Államokat egyaránt nagyon súlyosan érintette a koronavírus-világjárvány. A két gazdasági nagyhatalom egyébként körülbelül ugyanolyan mértékben, 16-16 százalékkal járul hozzá a globális termeléshez – tudhatjuk meg Jesse Bennett publikációjából. Jelentős különbséget a népsűrűség jelent a két entitás között: az EU kevesebb mint feleakkora területén ugyanis több, mint 100 millióval magasabb a lakosságszám. Az utóbbi egy év viharos eseményei, lezárásai és leépítései ugyanakkor az Amerikai Egyesült Államokat sokkal keményebben érintették a kutatóintézet statisztikái szerint.

Kis híján 10 millió ember vesztette munkáját ez idő alatt, míg az uniós tagállamokban összesen „csak” két és fél millió.

04_22_irlanda_diagram1.jpg

 

Az is jól látható, hogy a fiatalokat általánosságban jobban fenyegeti a munkanélküliség, ami egyébként az Egyesült Államokban minden korosztályt tekintve számottevően megugrott.

04_22_irlanda_diagram2.jpg


Bennett szerint egyértelmű, hogy a szembeötlő eltérés főbb okai a gazdasági intézkedések formájában keresendők.

Míg az európai államok kormányai a munkahelyek megmentésére helyezték a hangsúlyt, addig a tengerentúlon munkanélküli segéllyel és egyszeri kifizetésekkel kívánták élénkíteni a gazdaságot

- fejti ki. A kulcs tehát maga a munkaviszony lehet, és nem a valójában rendelkezésre álló álláslehetőségek közötti különbség. A vendéglátó- és szolgáltatószektor egységei ugyanis Európában szintúgy kénytelenek voltak kisebb-nagyobb ideig bezárni, csakhogy nálunk a béreket a munkáltatón keresztül igyekeztek kompenzálni a kormányok, nem pedig segély formájában. Az eset jól érzékelteti az Egyesült Államok és az Európai Unió alapvető megközelítésbéli eltérését a jóléti berendezkedést illetően.


Az USA-ban az a bevett szokás, hogy amikor jól alakulnak a dolgok, akkor a kormány igyekszik a lehető legkevesebbet költeni, amikor viszont beüt a krach, akkor másoknál is sokkal többet költ.

Mindez azért van így, mert a szociális háló közel sem annyira erős ott, mint Európában – magyarázza Alex Patelis a Washington Postnak.

Mint hozzáfűzi, egy válsághelyzetben az uniós tagállamok filozófiája alapvetően a munkahelyek megőrzésére irányul, míg az Egyesült Államok engedi a dolgozók leépítését, aztán pedig munkanélküli segélyekkel támogatja az érintetteket.

Szemlézte: Irlanda Balázs