Blog

Julian Assange hazatért

Julius Assange 14 év hosszú jogi csatározás után hazatért. Canberrában nagy tömeg fogadta a Wikileaks alapítóját.

Julius Assange 14 év hosszú jogi csatározás után hazatért. Canberrában nagy tömeg fogadta a Wikileaks alapítóját.

Ezzel véget ért a 2010-ben kirobbant Wikileaks-botrány vezéralakja elleni eljárás. Ezen idő alatt Assange 7 évet töltött a londoni ecuadori nagykövetségen és több mint 5 évet szigorúan őrzött brit börtönben, harcolva kiadatás ellen az Amerikai Egyesült Államokba és Svédországba. Az utóbbi szexuális erőszak miatt kérte ezt, a vádat ugyanakkor azóta ejtették.

A Wikileaks 2006 október 4-én indította útjára a weblapját, ahol december elején már megjelent az első dokumentum: egy fontos szomáliai politikus által aláírt utasítás kormányzati tagok meggyilkolására. 

Az eredetileg a szabad újságírást és a tájékoztatást zászlajára tűző szervezetnek a nagy dobása végül 2010 őszén érkezett el.

Korábban szivárogtattak ki érzékeny adatokat a Szcientológiai Egyházról és több mint 500 ezer hivatalos üzenetet a 2001. szeptember 11-i New York-i terrortámadásról. Ugyanakkor végül 2010 őszén azzal robbantak be a köztudatba, amikor elsőként osztottak meg egy videót arról, hogy Bagdadban egy amerikai helikopter által leadott lövésekben halt meg Reuters két iraki munkatársa (Namir Noor-Eldeen és Saeed Chmagh). 

Mindezeken felül a Wikileaks 2010 őszén megosztott több százezer titkos amerikai katonai dokumentumot. Ezek után az Amerikai Egyesült Államok kémkedéssel vádolta meg Assange-t és indított ellene eljárást.

A világ minden részén nagy érdeklődést váltott ki az ügy, amit jól mutat, hogy az eredeti honlap tükrözésével 7 nap alatt mintegy 2000 új oldalt hoztak létre.

Tükrözött honlapok száma országonként

Forrás: Multigesture

A jogi eljárás most véget ért, miután Assange az ellene felhozott 18 vádpontból egyben bűnösnek vallotta magát az amerikai észak-marianai kerületi bíróság előtt. Elismerte bűnösségét titkos nemzetbiztonsági információk megszerzésére és nyilvánosságra hozatalára irányuló összeesküvésben. Hozzátette ugyanakkor, hogy szerinte az amerikai alkotmány első alkotmánykiegészítése védte tettét. A Bíróság elfogadta vallomását és tekintettel az Angliában letöltött börtön hosszára szabadon engedte.

Assange hazaérkezését az ausztrál politikai élet nagy lelkesedéssel fogadta. Többek között a miniszterelnök is kifejezte az efelőli örömét a közösségi oldalán.

Julian Assange szabadon bocsátása sokaknak reményt adhat, hogy a szólásszabadság még mindig él, és lehetőség van a nyugati országok számára kellemetlen tények bemutatására is a nyugati világban.

Szemlézte: Fehér Szabolcs

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon