Blog

Kanada: ámokfutás Nova Scotiában

A Nova Scotia-i lövöldözés 22 áldozata közül kilencen az otthonukban haltak meg, miután az elkövető rájuk gyújtotta az épületet – írja a brit Sky News.

kanada_amokfutas.jpg

A Nova Scotia-i lövöldözés 22 áldozata közül kilencen az otthonukban haltak meg, miután az elkövető rájuk gyújtotta az épületet – írja a brit Sky News.

Az 51 éves Gabriel Wortman 13 órán keresztül terrorizálta a tartomány lakóit április 18 és 19-én. Az egész a barátnője elleni támadással kezdődött, aki el tudott menekülni és most koronatanúja az eseményeknek – számolt be a kanadai rendőrség.

Wortman egy árverésen vett rendőrautóval haladva végzett szomszédaival és ismerőseivel. Mikor a rendőrtisztek kiértek a tengerparti kisvárosba, Wortman nyomait találták csak, holttesteket az utcákon és égő házakat.

Hat órát pihent egy ipartelepen, majd másnap reggel folytatta a vérengzést, ruházatát és járművét cserélgetve. Megölt egy tanárt, egy nővért, egy rendőrtisztet és több kisállatot is, mielőtt a rendőrség hatástalanította és lelőtte.

Azóta több mint 400 tanú jelentkezett már, de Wortman motivációja nem egyértelmű. Miután megtámadta a szomszédokat, felkereste az ismerőseit és célzottan végzett velük, de a többi áldozat eddig véletlenszerűnek tűnik.

Darren Campbell felügyelő közölte „úgy tűnik az elkövető ismerősöket vagy embereket találomra vett célba, nem tudjuk, milyen ok vezérelte, lehet, hogy a motivációit sosem fogjuk megérteni”. 14 nő volt a 25 áldozat vagy sebesült között, de Campbell felügyelő azt mondta, nem alátámasztható a feltevés, hogy a támadás kifejezetten nők ellen szólt volna.

Az is még tisztázatlan továbbá, hogy Wortman hogyan jutott a fegyverekhez, de a felügyelő kijelentette: „Bár az elkövető nem fog bíróság elé állni, felelősek vagyunk egy alapos nyomozás lefolytatásáért”.

Szemlézte: Buzási Ramóna