Blog

Káosz Brazíliában: kinek válik hasznára?

2023. január 8-án, szinte pontosan két évvel a hasonló amerikai események után civil tüntetők rohamozták meg a brazil törvényhozás épületeit, hogy tiltakozzanak Ignácio Lula da Silva elnök beiktatása ellen. Elkeseredett tettük elsősorban magát Lulát erősítheti - állítják az Americas Quarterly…

2023. január 8-án, szinte pontosan két évvel a hasonló amerikai események után civil tüntetők rohamozták meg a brazil törvényhozás épületeit, hogy tiltakozzanak Ignácio Lula da Silva elnök beiktatása ellen. Elkeseredett tettük elsősorban magát Lulát erősítheti - állítják az Americas Quarterly elemzői.

Brazília felkelői a lehető legrosszabb pillanatban rohamozták meg a Legfelsőbb Bíróság, a Kongresszus és az Elnöki Hivatal székhelyét Brazíliavárosban. Bolsonaro elnök, aki melléjük állhatott volna, egy héttel korábban feladta az elnökséget és éppen egy floridai kórházban fekszik. Az egész hatalomátadási procedúra lezajlott már, ellentétben 2021. január 6-ával, amikor az amerikai Kongresszus éppen az utolsó, a folyamatot lezáró szavazás előtt volt.

Mit értek el végül is a tüntetők? Számos helyiséget, berendezést megrongáltak, bizalmas iratokat vittek el egyes képviselők irodáiból, megakasztották a normál ügymenetet. A biztonsági erőknek nagy kárt okoztak, ugyanis ezek nem léptek fel ellenük túl hatékonyan. Viszont ez is inkább ellenük hat:

mindössze annyit eredményezett, hogy a brazil baloldal megvádolta a biztonsági erők vezetőjét, Bolsonaro volt igazságügyminiszterét, hogy összejátszott a támadókkal. Ez meggyorsíthatja a tisztviselő leváltását.

Általában az a legfőbb eredmény, hogy Lula kezébe nagyszerű politikai fegyver került. A törvényhozás épületeinek megrohanása látványos, de veszélytelen politikai akció volt, amire bőven lehet majd hivatkozni a jobboldal elleni offenzívában. Össze lehet vetni a hasonló amerikai eseményekkel, és párhuzamot vonni a baloldali sajtó ottani hisztériájával, hasonló méretűvé tornyozni az ügyet. Brazília pedig erősen különbözik Amerikától abban, hogy a fegyveres és biztonsági erők pártatlansága mindig megkérdőjelezhető. Az O Globo hírportál ennek megfelelően címlapon tárgyalja azt, hogy

a hadsereg egyik tartalékos ezredese a tüntetők között volt. Ez a támadás jó módszer lesz arra, hogy ezekben az erőkben is tisztogatást hajthasson végre.

A jobboldalnak annyi eredménye származik ebből az akcióból, hogy a karakterében az elnökségre alkalmatlan Bolsonaro diszkreditálódik és lehetőség lesz egy új, morálisan még nem kompromittálódott politikai erő felépítésére. Fontos, hogy ez minél hamarabb megtörténjen, hiszen Lula minden alkalmat ki fog használni, hogy a köztársaság megdöntésével és demokráciaellenességgel vádolja a jobboldalt a január 8-i eseményekre mutatva. Ennek hamisságát legegyszerűbben Bolsonaro politikából való eltávolításával bizonyíthatja a jobboldal. Arthur Lira, az alsóház elnöke, Bolsonaro korábbi híve már el is ítélte a tüntetést és támogatta a katonaság bevetését a tüntetőkkel szemben. Egyébként maga Bolsonaro is elítélte a zavargásokat, de ez nem sokat segít már rajta. Ő maga is veszélybe kerülhet ráadásul, ugyanis

Lulának újabb esélye van arra, hogy igazságszolgáltatás elé hurcolja a volt brazil elnököt.

Borsonaro ugyanis nem túlságosan szabályosan tartózkodik az Egyesült Államokban: még állami tisztviselőségével járó vízumával érkezett december 30-án, de ez a vízum január 1-ei leköszönésével lejárt. 
A Biden-kormány ezt megújíthatja, de ha Brazília ezt kifejezetten ellenzi, nem lenne túlságosan barátságos manőver. Főleg nem úgy, hogy ezzel az amerikai jobboldal egyik szövetségesének tenne számára szükségtelen gesztust, miközben az Amerika ellen kirohanásokra amúgy is hajlamos Lulát idegenítené el még jobban.

Összességében tehát a brazil tüntetések eredménye a korábbi brazil jobboldal hatalmas politikai veresége. Lula számára megnyílik az út hatalma megszilárdítására, a jobboldal számára pedig az újjáépítésre. Január 8-a spontán káosza ezeket a folyamatokat indította útjára a dél-amerikai országban.

Szemlézte: Farkas Dániel

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon