Blog

Kaotikus lett Trump és Biden vitája

Rövid idő alatt kaotikussá vált Trump és Biden közötti első elnökjelölti vita, melyre szeptember 29-én került sor az ohiói Clevelandben. A felek közötti vita sokszor kínos és személyeskedő, olykor sértő megjegyzésekkel terhes hangnemben zajlott.

biden_trump_1.jpg

Rövid idő alatt kaotikussá vált Trump és Biden közötti első elnökjelölti vita, melyre szeptember 29-én került sor az ohiói Clevelandben. A felek közötti vita sokszor kínos és személyeskedő, olykor sértő megjegyzésekkel terhes hangnemben zajlott.

Az amerikai sajtó egyöntetűen káoszként ítélte meg a Joe Biden és Donald Trump között múlt héten zajlott első elnökjelölti vitát, mely kétségkívül rendkívül viharossá fajult. Szakpolitikai kérdésekről szinte alig esett szó az este folyamán, a két elnökjelölt azonban nem fogta vissza magát, a felszólalásokban záporoztak a személyeskedő, egymást becsmérlő megjegyzések.

A másfél órás vita során szó esett Amy Coney Barrettről, akit Trump a Legfelsőbb Bíróság megüresedett helyére nevezett ki a napokban, továbbá téma volt a koronavírus járvány kezelése, az egészségbiztosítás és a fajgyűlölet kérdése. A politikai programok részletes ismertetése helyett azonban, rendkívül feszült, sértegetésekkel taglalt szópárbaj alakult ki.

„Az okos szót használtad?” − kérdezte az elnök egyszer Bidentől. „A legrosszabb vagy majdnem a legrosszabb eredményekkel érettségiztél az osztályodban. Ne használd itt nekem az okos szót, Joe.”

Biden „Amerika valaha volt legrosszabb elnökének” titulálta Trumpot, azzal vádolva, hogy a koronavírus járványt elbagatellizálja, valamint faji megosztottságot okoz a tüntetések során alkalmazott brutális rendőrségi fellépésekkel.

Trump többször említést tett Biden fiának, Hunter Biden kétes ukrajnai, kínai és orosz üzleti ügyeiről, drogproblémáiról és arról, hogy Biden alelnöki évei alatt fia több korrupciós ügyben is érintett volt.

„Befognád végre?” − vágott közbe egyszer Biden, majd később a vita végén egyszerűen „bohócnak” nevezte Trumpot.

A moderátor Chris Wallace, a Fox News munkatársa nem volt képes a megfelelő mederben tartani a beszélgetést. Wallacet később több bírálat is érte amiért hagyta a vitát elfajulni, valamint, amiért elfogult volt Biden irányába. Wallace valóban több esetben szakította félbe Trumpot, ám ez azzal magyarázható, hogy Trump rendszeresen megsértette a vita szabályait és Biden szavába vágott. Joe Biden „nemzeti szégyennek” nevezte Trump elnökjelölti vitán tanúsított viselkedését.

A CBS News által készített felmérés alapján az amerikai nézők 48%-a gondolja úgy, hogy a vitát Biden nyerte, 41% pedig Trumpot szavazta meg győztesnek. A nézők 83%-a pedig abszolút negatívnak ítélte meg a vita hangnemét és 69% nyilatkozta azt, hogy a vita felbosszantotta őket.

Szemlézte: Papp Lídia