Blog

Karácsonyi tűzszünet jön a Brexit-vitában?

Az 1914-es karácsonyi fegyvernyugváshoz hasonló tűzszünetre szólította fel a canterbury-i érsek az egyre inkább elmérgesedő Brexit-vita két oldalát (maradók és távozók). Erre reagálva a BBC mindkét kampány egykori vezéralakjaival próbált tűzszünetet köttetni.

brexit_8.jpg

Az 1914-es karácsonyi fegyvernyugváshoz hasonló tűzszünetre szólította fel a canterbury-i érsek az egyre inkább elmérgesedő Brexit-vita két oldalát (maradók és távozók). Erre reagálva a BBC mindkét kampány egykori vezéralakjaival próbált tűzszünetet köttetni.

Érdekes módszerrel oldották ezt meg, arra kérték a távozókat, hogy mondjanak egy jó dolgot az EU-ról, a maradáspártiakat pedig arra, hogy mondjanak egy jó dolgot a Brexitről. Íme az eredmény:

Maradáspártiak a Brexitről:

Sir Vince Cable, a Liberális Demokraták vezetője: „Az ingatlanok annyit fognak veszíteni az értékükből, hogy a fiatalok is megengedhetik maguknak a saját lakást”.

Caroline Lucas, a Zöld Párt társelnöke és egyetlen parlamenti képviselője: „Azon kívül, hogy a UKIP EP-képviselői elvesztik a fizetésüket, nem sok mindennek örülhetünk a Brexittel kapcsolatban. Ha egy lehetséges előnyt kéne választanom, akkor azt a lehetőséget mondanám, hogy a mezőgazdasági politikánk a környezetvédelemre fókuszáljon a közös agrárpolitika nagyüzemi mezőgazdaságot támogató intézkedései helyett. A brit kormányok eddigi intézkedései alapján nem sok jót remélhetünk, de remélem sikerül átalakítani a támogatási rendszert, hogy az a kistermelőket és a biogazdálkodást jobban támogassa, mint eddig”.

Chris Leslie, a Munkáspárt parlamenti képviselője és az árnyékkormány volt tagja: „Ha valami vigasztalhat bennünket, az az, hogy a Brexit összehozott olyan politikusokat, akik eddig a hagyományos pártpolitika miatt nem dolgoztak együtt. A minden pártból érkező mérsékelt politikusok európai szabadkereskedelmet és nemzetközi együttműködést támogató, egyre növekvő szövetsége képes közös nevezőre jutni, ez nem volt evidens a Brexit előtt. A komoly közéleti vita miatt ma az emberek tájékozottabbak a nemzetközi kereskedelemmel és a globális gazdasággal kapcsolatban, mint a közelmúltban”.

Távozáspártiak az EU-ról:

Gisela Stuart, a távozás mellett kampányolók társelnöke: „Hiányozni fognak az Európai Tanács ülései – az összes európai politikus egy asztal körül ülve keres közös megoldásokat. Nem mindig sikerül nekik, de jó, hogy továbbra is próbálkoznak. Beethoven 9. szimfóniája is hiányozni fog, a legjobb zene, amit valaha írtak”.

Steven Woolfe, a UKIP korábbi vezető politikusa, független EP-képviselő: „Az EU megpróbált minden kereskedelmi akadályt megszüntetni, ezzel segített az ambíciózus brit cégeknek a terjeszkedésben és az export növelésében. Nem hiszem, hogy el kéne fordulnunk ennek a pozitív hatásától, ami a brit cégek növekedését segítette. Remélhetőleg tovább folytatjuk a szabadkereskedelem építését és globálissá tesszük. De az EU nem csak a kereskedelemről szólt, hanem politikai egységesítésről is, ami ha nem történik meg, még mindig bent lennénk”.

Patrick O’Flynn, UKIP EP-képviselő: „Hiányozni fog a rengeteg csodálatos ember aki az Európai Parlamentben dolgozik, beleértve kollégáimat a többi tagállamból az EFDD frakcióban. A kilépésben semmi személyes nincs, egész egyszerűen a brit közvélemény elérte a politikai integrációval és szuperállamok kiépítésével szembeni toleranciájának a végét. Megtarthatjuk azokat a dolgokat, amikre szükségünk van. Talán beléphetünk számos programba, ha úgy döntünk, hogy megérik az árukat. Az EU hasznos volt a XX. század közepén egy német-francia háború megelőzésére, de nem hiszem hogy az Egyesült Királyság kilépése problémává tenné ezt”.

Szemlézte: Ujvári Márton