Blog

Kavanaugh után: meddig tart még a demokraták irányvesztése?

Miközben a demokraták továbbra is a 2016-os választásokat akarják újrajátszani, a republikánusok kinevezték második legfelső bírájukat a hétvégén. A Brett Kavanaugh kinevezési eljárása során alkalmazott demokrata stratégia várhatóan a helyközi választásokon is előkerül…

Miközben a demokraták továbbra is a 2016-os választásokat akarják újrajátszani, a republikánusok kinevezték második legfelső bírájukat a hétvégén. A Brett Kavanaugh kinevezési eljárása során alkalmazott demokrata stratégia várhatóan a helyközi választásokon is előkerül majd. De ami eddig nem működött, vajon fog egy hónap múlva? – teszi fel a kérdést Peter van Buren az American Conservative oldalán.

A szerző szerint a kinevezési eljárás során hallható demokrata retorika teljes mértékben az előző választás visszhangja. A Demokrata Párt tisztában van azzal, hogy egy évtizedekkel ezelőtti szexuális visszaélés vádját az FBI nyomozása sem tudná már bizonyítani, hiszen Kavanaugh több átvilágításon is átesett már élete folyamán, és kevéssé valószínű, hogy új bizonyítékokat kerülnének napfényre. Valójában a médiának akartak okot szolgáltatni arra, hogy kijelentsék, maga az eljárás volt tisztességtelen.

A kotta nem változott: Putyin ellopta az elnökséget, gerrymanderinggel csalták el a választást, az FBI nem hallgathatott ki elég tanút. A jelölt bírói teljesítményét félresöpörték egy sor progresszívnek mondott, de inkább „clintoni” kérdés vizsgálatával, aminek a célja Kavanaugh hiteltelenítése volt, mintha ez megakadályozhatná a kinevezést.

A teljes procedúra Kavanaugh középiskolai sörfogyasztási szokásainak vizsgálatától kezdve Julie Swetnick és ügyvédje, Jester Michael Avenatti hiteltelen vádjáig nevetségessé tette a Demokrata Pártot, akik továbbra sem értették meg, hogy ez az üzenet a középosztálybeli, demokrata szavazó fehér nőkön kívül egyetlen társadalmi csoportot sem ér el.

Ha ez így folytatódik, a Demokrata Párt nem várhatja szavazói bázisának növekedését. Az elidegenítés politikája nem működik: ha a velünk egyet nem értőket megbélyegezzük és a kizárásukat követeljük a párbeszédből, kevés bizonytalan szavazó megnyerésére számíthatunk. Senki sem érezte még, hogy a demokratákra kellene szavaznia, ha a trumpi gazdasági nézetek támogatása miatt fasisztának, Kavanaugh bírói teljesítményének elismerése miatt erőszakolónak, a szólásszabadság támogatása miatt nácinak, a fegyvertartás melletti kiállásért gyermekgyilkosnak tartják.

A demokraták kudarcot vallottak, amikor a 2016-os választásokat egy népszavazássá akarták alakítani Trump viselkedéséről. Egy dolog azonban a rossz kérdés miatt egyszer elvérezni – más, ha háromszor egymás után teszik ezt.

Szemlézte: Bálint Janka