Blog

Kelet-Németországban erősödnének a Zöldek

Ahogyan korábbi cikkünkben már olvashatták, Németországban az idei választási szuperévben döntő szerep juthat a Zöldeknek. A szeptemberi szövetségi választások mellett idén hat tartományi választásra kerül sor: a márciusi Baden-Württemberg-i- és Rajna-vidék-Pfalz-i voksolás után júniusban szavaznak…

Ahogyan korábbi cikkünkben már olvashatták, Németországban az idei választási szuperévben döntő szerep juthat a Zöldeknek. A szeptemberi szövetségi választások mellett idén hat tartományi választásra kerül sor: a márciusi Baden-Württemberg-i- és Rajna-vidék-Pfalz-i voksolás után júniusban szavaznak Szász-Anhaltban, a szeptember végi szövetségi választásokkal párhuzamosan pedig Berlinben, Mecklenburg-Elő-Pomerániában és Türingiában.


Az N-Tv tudósítása szerint Zöldek tisztában vannak az idei év tartogatta lehetőségekkel, és felismerve a korábbi években nem működő stratégiát most azon munkálkodnak, hogy terjeszkedjenek, és valóban megragadják az alkalmat a pozíciójuk erősítésére. Elsősorban a kelet-németországi tartományokban szeretnék stabilizálni helyzetüket. Jelenleg Mecklenburg-Elő-Pomeránia kivételével minden más keleti tartományi parlamentben képviseltetik magukat.


Legfőbb céljuk pedig az idei évben az, hogy mindenhol kétszámjegyű szavazati arányt érjenek el.


Nemrég két napos digitális „keleti konferenciát” rendeztek, amelyen felszólalt a párt női társelnöke Annalena Baerbock is a kelet-németországi választási kampánnyal kapcsolatban. Baerbock sajnálatát fejezte ki, hogy a fal leomlása után 30 évvel sem tudtak becsatlakozni a társadalmi és politikai alapok visszaépítésébe, amiért a vezető a nyugati Zöldeket jelölte meg az egyik fő felelősként. A társelnök a videókonferencia során hangsúlyozta az általános szolgáltatások fontosságát, az egyenlő életkörülményeket, a vidéki kórházak szülészeti osztályainak hiányosságait, és a vasúthálózat kérdéskörét.


A Zöldek másik politikusa, Michael Kellner is felszólalt, és kijelentette, hogy


Kelet-Németországban küzdeni fognak a demokráciáért, hiszen ez a térség a párt stabilitásának sarokköve.


Nyomatékosította az is, hogy idén minden tartományban kétjegyű szavazati arányt szeretnének elérni és ez alól Mecklenburg-Elő-Pomeránia sem képez kivételt. Kellner kiemelte, keleten és nyugaton is egyaránt ezt várja el a párttól, bár Keleten erőteljesebb vitákra számít az év során akár éghajlati, közlekedési, vagy mezőgazdasági kérdésekben.


Kíváncsian várjuk, hogy a környezeti biztonsági szektor kihívásai és maga a Zöld párt miképpen fog hatást gyakorolni a 2021-es választásokra, és merre hajtja tovább az eddig elsősorban Angela Merkel determinálta Németország politikai szekerét. Érdekes lesz azt is megfigyelni, hogy a Zöldek által kínált politikai alternatívára és hívószavakra mennyire lesz fogékony a keletnémet társadalom.


Szemlézte: Spiesz Bianka