Blog

Kell politizálni a járvány közben is!

A járvány nem ok a politikai némaságra, sőt, pont a vírus hozhatja felszínre a legfontosabb, eddig rejtve maradt társadalmi kérdéseket − írja a The Atlantic.

A járvány nem ok a politikai némaságra, sőt, pont a vírus hozhatja felszínre a legfontosabb, eddig rejtve maradt társadalmi kérdéseket − írja a The Atlantic.

„Világjárvány és karantén idején nincs idő politizálni”„el kellene felejteni a politikát legalább most” − hallhattuk sokat az elmúlt hónapokban itthon és külföldön egyaránt. Az Egyesült Királyságban a kormány – miután engedélyezte a brit cégek nemenkénti fizetési jelentéseinek elhalasztását – üzenete szerint „nem most kell az egyenlőtlenségről beszélni”. Miközben a gőzerővel dolgozó NHS doktorai és nővérei közül aránytalanul sok kisebbségi dolgozó veszíti életét, a kormány üzenete ismét: „nem most kell a rasszizmusról beszélni” – „Ej, ráérünk arra még!”Sokan egyetérthetnek azzal, hogy a fentiek semmiségnek számítanak, amikor százezrek halnak meg rövid hónapok alatt. Azonban az Atlantic szerint az ilyen félresiklásoknak komoly következményei lesznek a jövőben. Megfelelő statisztikák nélkül az eredmények sem lesznek összehasonlíthatók, így a kormány megszűnik elszámoltathatónak lenni.

Az alapvető társadalmi kérdések az Atlantic szerint egyáltalán nem elhanyagolhatók, amikor a felső tízezer milliárdosai luxushajóikon és tengerparti villáikban vészelik át a vírust, és amikor az internet-alapú cégek soha nem látott profitot zsebelnek be. A társadalom hátrányosabb rétegeit és a gazdagokat jellemző gazdasági mutatók között egyre nagyobb rés nyílik, amely a járványt követő munkanélküliség időszakában komoly társadalmi konfliktusokhoz vezethet majd.

Válság idején sem szabad megfeledkezni a társadalmat széles körben érintő kérdésekről. A politikai véleményformálás és hatalomgyakorlás a karantén alatt is folyamatosan kifejti hatását. Ha a vírustól való félelmünkben megfeledkezünk a politikáról, azzal szabadjára engedjük a politikusokat és a gazdaság öntörvényűen fel fogja erősíteni a társadalmi különbségeket.

Szemlézte: Sajti Konor