Blog

Ki Mike Johnson, az amerikai Képviselőház első embere?

Mike Johnson kinevezése a Képviselőház 56. házelnökének vázolja útját ügyvédből prominens konzervatív vezetővé. A pálya, amelyet kulturális konfliktusok, eredmények, akadályok és állandó küzdelem jellemez, tükrözi Johnson megingathatatlan elkötelezettségét.

Mike Johnson kinevezése a Képviselőház 56. házelnökének vázolja útját ügyvédből prominens konzervatív vezetővé. A pálya, amelyet kulturális konfliktusok, eredmények, akadályok és állandó küzdelem jellemez, tükrözi Johnson megingathatatlan elkötelezettségét.

Mike Johnson amerikai republikánus képviselőt október 25-én választották meg az Egyesült Államok Képviselőházának házelnökévé.

Elődjének, Kevin McCarthy-nak történelmi jelentőségű távozását követően állíthatjuk, hogy dolga nem lesz egyszerű – pozícióját ugyanis az amerikai belpolitika rendkívül instabil időszakában örökölte. Kinevezését három hét hosszú küzdelme és három sikertelen jelölt előzte meg.

Az 51 éves Johnson Shreveportban, Louisiana harmadik legnagyobb városában született, négy testvér közül a legidősebbként. Édesapja tűzoltóként tevékenykedett, aki szolgálat közben komoly sérüléseket szenvedve mozgássérültté vált.

Karrierjét ügyvédként kezdte. Négy évvel diplomája megszerzése után azonban személyes hitvallását gyökeresen megváltoztató folyamatot indított egy, a szülővárosában kirobbanó botrány: egy sztriptízbár - saját szavaival élve egy “szexuálisan orientált biznisz” (SOB) - megnyitása. 2002 áprilisában egy álmatlan éjszakát töltött az ügy jogi hátterét vizsgálva, másnap reggel pedig már a községi törvényhozásnál próbált a nyitás ellen lobbizni, etikai és társadalmi vonatkozásokra hivatkozva: szerinte a létesítmény “a nemi betegségek és egyéb szociális ártalmak terjedését” szorgalmazta volna.

Bár a felvetését leszavazták, a klub pedig megnyílt, személyes karrierútjában elképesztő változást hozott – ezt követően általános ügyek helyett kizárólag a ‘kultúrharcra’ összpontosított. Ez a fókuszpontváltás hozott végül louisianai törvényhozói, majd kongresszusi helyet, később pedig házelnöki tisztséget számára.

Shreveport politikai átalakulása, amelyet a gazdasági változások és a vallásos konzervatívok felemelkedése hozott el, kulcsszerepet játszott Johnson politikai identitásának kialakításában. Az egykor szilárdan demokrata kerület, Shreveport, idővel a republikánus dominancia felé mozdult el, amelyet a vallásos konzervatívok aktivizmusa táplált, akik a várost jobban össze akarták hangolni az úgynevezett “Bibliaövezet” értékeivel – azokkal a jellemzően déli államokban is fellelhető ideákkal, amiket az ott élő, elsősorban az evangéliumi (neo)protestáns felekezetek határoznak meg, és általában a konzervatív társadalomszemlélet hirdetői, a hívők magas arányával.

Johnson igazodása a vallásos konzervatívokhoz a Deja Vu-vita során fontos szerepet játszott politikai karrierjében. A sztriptízklub elleni küzdelemben szerzett szövetségesei kulcsfontosságú támogatókká váltak, amikor Louisiana törvényhozásából a Kongresszusba került. Meglovagolta a populista hullámot, amely a GOP-t jellemezte a 21. század elején, politikai pályája pedig tükrözte a Republikánus Párton belüli nagyobb változást, igazodva ahhoz a konzervatív bázishoz, amely Donald Trumpot az amerikai politika élvonalába hajtotta.

Csatlakozott az Alliance Defense Fundhoz (ADF), későbbi nevén Alliance Defending Freedom-hoz, egy keresztény nonprofit szervezethez, ahol nyolc évig dolgozott. Az ADF nemzeti platformot biztosított számára, hogy szót emeljen az abortusz és az azonos neműek házassága ellen, más társadalmi kérdések mellett.
Ahogyan magáról fogalmaz,

keresztény (vagyok), férj, apa, élethosszig konzervatív, alkotmányjogi ügyvéd és egy kisvállalkozás tulajdonosa ebben a sorrendben"

– nyilatkozta 2016-ban a Louisiana Baptist Message újságnak.

2015-ben Louisiana állam képviselőházába választották, és 2016-ban sikeresen indult a kongresszusi székért. Most Louisiana negyedik kongresszusi körzetét képviseli, amely az állam északnyugati sarkát foglalja el, és magában foglalja szülővárosát, Shreveportot. 2018-ban Johnson megfogalmazott egy sor meggyőződést, amelyek magukban foglalják az amerikai konzervatívok alaptételeit. Ezek az elvek építenek az egyéni szabadságra, a korlátozott kormányzásra, a jogállamiságra, az erő általi békére, a költségvetési felelősségre, a szabad piacokra és az emberi méltóságra.

Ezen elvek iránti elkötelezettsége meghatározza politikai identitását és vezetési stílusát. Házelnökként Johnson egy beszédében hangsúlyozta, hogy a képviselőházi republikánus konferencia egységes és alig várja, hogy eredményeket érjen el az amerikai nép számára. Felvázolta elkötelezettségét a bizalom helyreállítása, az átfogó konzervatív politikai menetrend előmozdítása, a Biden-adminisztráció káros politikája elleni küzdelem és a külföldi szövetségesek támogatása mellett.

Mike Johnson útja ügyvédtől házelnökig jól példázza a kulturális konfliktusok és a konzervatív elvek tartós hatását az amerikai politikában.

A vallásos konzervatívokhoz való igazodása és a központi konzervatív meggyőződések megfogalmazása kiemeli elkötelezettségét a Republikánus Párt vezetése iránt egy kihívásokkal teli politikai környezetben. Ahogy Johnson átvette a házelnök szerepét, öröksége is összefonódott azokkal az értékekkel, amelyek politikai felemelkedését alakították, szimbolizálva a konzervativizmus tartós hatását az amerikai vezetés alakításában.

Dolgát nem könnyíti meg, hogy a Ház, amit örökölt továbbra sem tudta megoldani problémáit – azokat, amelyek McCarthy menesztését jelentették. A keményvonalas pártbéliek és támogatóik sorra kifogásolják, hogy a néhány napja elfogadott ideiglenes költségvetési tervezet megszavazása demokrata segítséggel sikerült: éppen úgy, ahogyan az az előző házelnöknek is gondot okozott.

Johnson a 2024-es elnökválasztáson Trump jelöléséért küzd, a két politikusnak évekre nyúlik vissza jó kapcsolata. Amikor a 2020-as választási eredmények validitását vonta kérdőre Donald Trump, Johnson volt az egyik legfőbb támogatója, aki a választási csalás gyanúját fenntartotta.

Mike Johnson hirtelen tűnt fel az amerikai politika csúcsán, szinte a semmiből. Vallásos meggyőződése nemcsak életvitelére, de politikai karrierjére is kihat. Mi lesz képviselőházi pályafutásával? A gondok, amikkel szembe kell néznie már egyszer valakinek a bukását eredményezték – kérdés, hogy ő képes lesz-e megbirkózni a feladattal.
Trump-centrikus orientáltsága pedig érdekes dinamikát eredményez a republikánus-többségű Képviselőházban is: a párton belüli fragmentáció és széthúzás, valamint az állandó döntésképtelenség megbénítják az intézményt és a döntéshozatali folyamatokat. Ezek orvoslására Mike Johnsont jelölte ki az Egyesült Államok Képviselőháza, neki pedig bizonyítania kell, hogy képes rendet tenni – különben hasonló sors vár rá, mint nemrég menesztett társára.

Szemlézte: Pálházi-Nagy Fanni

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon