Blog

Kitiltják a közösségi médiát Írország tárgyalótermeiből

Új lépéseket vezet be Írország a bíróság pártatlanságának védelme érdekében.

irorszag_birosag.jpg

Új lépéseket vezet be Írország a bíróság pártatlanságának védelme érdekében.

Az ír legfelsőbb bíróság elnöke, Frank Clarke bejelentette, hogy a bona fidei újságírókon és ügyvédeken kívül másnak nem engedélyezik a közösségi média használatát a tárgyalások alatt, az eljárás tisztaságának megőrzése érdekében. „A szabályozás nélküli internethasználat valós aggodalomra ad okot” – tette hozzá, hiszen különösen alkalmas az esküdtek és a bírák befolyásolására.

„Mindkét hivatás tagjai tudják, hogy mit és mikor közölhetnek a külvilággal. A többiek nem írhatnak üzenetet, nem kommunikálhatnak bármilyen más módon a tárgyalótermen kívül lévőkkel.”

A bíró leszögezte, hogy az eljárást vezető bírák a józan ész határain belül fognak eljárni a rendelkezést megsértőkkel szemben, így első lépésként mindössze felhívják majd az üzenetküldő figyelmét, és kérik, hogy hagyja abba a kommunikációt. Sorozatos normaszegés esetén azonban a tárgyalóteremből való kiutasítás is elképzelhető.

Az új normákat eljárásjogi szabályozás formájában tették közzé, de ha szükséges, jogszabályi intézkedések meghozatalát is szorgalmazni fogják.

„Az intézkedés hatékonyan segítheti elő igazságtalan ítéletek születésének megelőzését és minden állampolgár elfogulatlan és tisztességes eljáráshoz való jogának érvényesülését” – állt ki az új szabályozás mellett Gaeltacht Josepha Madigan kulturális miniszter.

Szemlézte: Bálint Janka