Blog

Kitoloncolhatják Kanadából a 94 éves SS-katonát

A kanadai Szövetségi Bíróság megerősítette korábbi döntését, miszerint a kormányzat megfoszthatja a 94 éves, ukrajnai származású Helmut Oberlandert kanadai állampolgárságától.

oberlander.jpg

A kanadai Szövetségi Bíróság megerősítette korábbi döntését, miszerint a kormányzat megfoszthatja a 94 éves, ukrajnai származású Helmut Oberlandert kanadai állampolgárságától.

Oberlander, aki 1954-ben emigrált Kanadába és hat évvel később szerzett állampolgárságot, végig fenntartotta, hogy csak 17 éves volt, amikor a kivégzéssel való fenyegetés hatására csatlakozott az Einsatzkommando 10a nevű náci kivégzőosztaghoz. Az osztag közel 100 ezer ember haláláért felelős, az áldozatok többsége zsidó volt.

Bár Oberlander tényleges részvételét a cselekményekben nem tudta bizonyítani a kormányzat, a bíróság ítélete szerint már az is alapja lehet a megfosztási eljárásnak, hogy Oberlander elhallgatta az SS-szel való kapcsolatát, amikor az állampolgárságot kérelmezte.

„Nincs kétség afelől, hogy nem kapta volna meg az állampolgárságot, ha bevallja pontos múltját” – állapította meg az ügyben eljáró Michael Phelan bíró. A mostani döntés a bíróság előző, azonos tartalmú ítélete után született, aminek végrehajtását felfüggesztették fellebbezés miatt, és utat adhat a kormányzat 1990 közepe tartó erőfeszítéseinek, hogy kitoloncolják a kérelmezőt az országból.

Ahmed Hussen bevándorlásért felelős miniszter üdvözölte a döntést és kijelentette: „Kanada nem lehet emberiesség ellenes bűnöket elkövetők vagy háborús bűnösök biztonságos menedéke”.

Oberlander még fellebbezhet a szövetségi fellebbviteli bírósághoz a bevándorlási törvényen kívül eső okokra hivatkozva, bár a bíróság csak egy töredékét fogadja be a szövetségi szinten eldöntött ügyeknek.

Szemlézte: Bálint Janka