Blog

Komoly problémákat okozhat az élelmiszer- és gyógyszeriparban a B-vitamin hiány

Számos iparágban fennakadásokat okozhat az Európát érintő hirtelen B-vitamin hiány. A július 29-én, a ludwigshafeni BASF vegyipari komplexumban bekövetkezett robbanás hatására Európa-szerte hiány lépett fel a B-vitaminból. A gyártás leállása fennakadásokat okozhat a gyógyszer- és üdítőital iparban…

Számos iparágban fennakadásokat okozhat az Európát érintő hirtelen B-vitamin hiány. A július 29-én, a ludwigshafeni BASF vegyipari komplexumban bekövetkezett robbanás hatására Európa-szerte hiány lépett fel a B-vitaminból. A gyártás leállása fennakadásokat okozhat a gyógyszer- és üdítőital iparban is.

A német BASF vegyipari mamutvállalat ludwigshafeni gyárát július 29-én robbanás rázta meg, amelyben 15 dolgozó sérült meg könnyebben, a tüzet pedig rövidesen eloltották.

A baleset közvetlenül nem okozott komoly károkat, azon kívül, hogy kisebb csökkenést okozott a BASF részvények árában.

basf_reszveny.pngA robbanás hosszú távú hatásait pedig októberben érezte meg Európa. Bár az üzem elsősorban A- és E-vitaminok előállításáért volt felelős, viszont létfontosságú volt az Unión belüli B-vitamin ellátásban is. Míg az A- és E-vitaminok számos más alternatív forrásból elérhetőek, a B-vitamin előállítása komplexebb vegyipari létesítményeket igényel.

A B-vitamin létfontosságú az ételek energiává alakításában és az idegrendszer épségének fenntartásában. Ezen vitaminok hiánya mentális problémákat okozhat.

A B-vitamin hiány fennakadásokkal fenyeget az élelmiszer- és gyógyszeripari termelésben is. Például a Hell Energy Magyarország Kft. október 17-étől kénytelen lesz ideiglenesen, 2-3 hétre leállítani az energiaitalok gyártását.

A B-vitaminok pótlására számos alternatív forrás létezik. A különböző hús- és halfélékben, illetve tojásban is megtalálhatóak és számos növényi eredetű táplálékból, mint különböző hüvelyesekből, salátafélékből és retekből is elérhetőek.

Szemlézte: Csapó Gergely

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon