Blog

Komoly válság küszöbén áll Szudán

Szudán a “közelmúlt egyik legsúlyosabb humanitárius katasztrófája” – figyelmeztet az ENSZ egyik legfrissebb jelentésében. Az életszínvonal drasztikus csökkenése és az alapvető létszükségletek kritikus hiánya katasztrofális körülményeket eredményez az afrikai országban, ahol lassan egy éve dúl…

Szudán a “közelmúlt egyik legsúlyosabb humanitárius katasztrófája” – figyelmeztet az ENSZ egyik legfrissebb jelentésében. Az életszínvonal drasztikus csökkenése és az alapvető létszükségletek kritikus hiánya katasztrofális körülményeket eredményez az afrikai országban, ahol lassan egy éve dúl háború.

Az Abdel Fattah al-Burhan tábornok vezette hadsereg és a Mohamed Hamdan Dagalo vezette félkatonai Gyorstámogató Erők (RSF) közötti harcok tavaly április óta több tízezer ember halálát okozták, ráadásul a nemzetközi tétlenség közepette éhínség fenyeget.

Az ENSZ Világélelmezési Programja, a WFP ügyvezető igazgatója, Cindy McCain úgy nyilatkozott, hogy a világ legnagyobb kitelepítési válságát előidéző szudáni konfliktus a harcok további elhúzódásával könnyen a legnagyobb éhínségválsággá is alakulhat – jelenleg mintegy 18 millió embert érintenek az élelmiszerhiánnyal kapcsolatos problémák.

“ Dél-Szudánban sok olyan anyával és gyerekkel találkoztam, akik az erőszak elől menekülnek. A harcokat túlélték, és most azért küzdenek, hogy elkerüljék az éhínséget” – mondta McCain.

Minden tekintetben – a humanitárius szükségletek puszta mértékét, a lakóhelyüket elhagyni kényszerülők és éhezők számát tekintve – Szudán a közelmúlt egyik legsúlyosabb humanitárius katasztrófája”

– hangsúlyozta Edem Wosornu, az ENSZ Humanitárius Ügyek Koordinációs Irodájának (OCHA) műveleti igazgatója.

Az ENSZ adatai szerint több, mint 8 millió ember kényszerült otthona elhagyására, amely az ország és a régió migrációs nyomásának folyamatos növekedéséhez vezet.

Március elején az ENSZ Biztonsági Tanácsa azonnali tűzszünetre szólított fel a ramadán idején, és sürgette a humanitárius segélyekhez való jobb hozzáférést. A fegyvernyugvás azonban a harcoló felek közötti nézeteltérések miatt nem valósult meg.

A kitelepítettek között vannak olyan menekültek, akik a szomszédos országokba, például Dél-Szudánba menekültek, ahol sátortáborokat állítottak fel a menekülők megsegítésére. „Az ide érkező emberek többsége éhes” – számolt be a helyzetről az Al Jazeera munkatársa, Malcolm Webb a dél-szudáni Renk városában lévő tranzittáborból. „Szudán olyan részeiről érkeznek, amelyeket a harcok miatt elzártak az élelemtől és más alapvető készletektől.” A táborban a WFP regisztrálja az újonnan érkezőket, ujjlenyomatokat vesz, és mindenkit beír a lakóhelyüket elhagyni kényszerült személyek adatbázisába – mondta Webb.

Az ENSZ azt állítja, hogy kevés a pénz ahhoz, hogy kezelni tudja ezt a válságot" – tette hozzá.

Februárban Szudán katonai vezetője, Abdel-Fattáh al-Burhan altábornagy azt mondta, hogy a hatóságok többé nem engedik, hogy a segélyek eljussanak az RSF ellenőrzése alatt álló területekre. Március elején pedig Szudán külügyminisztere tovább szigorította a korlátozásokat, és bejelentette, hogy a kormány ellenzi a határokon átnyúló segélyszállítmányokat Csádból az RSF ellenőrzése alatt álló területekre. Végül azonban a szudáni hatóságok arról tájékoztatták az ENSZ-t, hogy korlátozott határátkelést engedélyeznek kizárólag a hadsereggel szövetséges erők ellenőrzése alatt álló meghatározott átkelőhelyeken keresztül. Az ENSZ üdvözölte a lépést, az Orvosok Határok Nélkül azonban aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy ez "Darfur, Kordofán, Kartúm és Dzsazíra államok hatalmas területeit továbbra is megközelíthetetlenné tenné".

Közben a segélyszervezetek – köztük a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának – munkatársait is támadások érik; a gyilkosság, az erőszak és a túszejtés mindennapos fenyegetésekként vannak jelen.

A Biztonsági Tanács legutóbbi, Szudánról szóló határozata felszólítja "az összes felet, hogy tegyék lehetővé a humanitárius segítség teljes, gyors, biztonságos és akadálytalan célba érését, beleértve a határokon és a határvonalakon átnyúló humanitárius hozzáférést is, és tegyenek eleget a nemzetközi humanitárius jog szerinti kötelezettségeiknek."

Szudán saját hanyatlásának tanúja – és a nemzetközi közösség figyeli, ahogy a legsúlyosabb humanitárius és élelmiszerválság jelenleg kibontakozik. Szudán kritikus állapotban van, és a válság gyors előrehaladása nemzetközi figyelmet igényel. A következő néhány hónapban látni fogjuk, hogy az olyan szervezetek, mint az ENSZ vagy más nemzetközi szereplők hogyan tudják és fogják segíteni az országot.

Szemlézte: Pálházi-Nagy Fanni

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon