Blog

Közép-Európában csap össze Amerika és Kína

Amerika és Kína Közép-Európában vívja a technológiai háborút. Csehország bonyolult kapcsolata a kínai tech óriás Huawei-jel más országok számára is jó leckeként szolgálhat. Philip Heijmans cikke az Atlanticon.

Amerika és Kína Közép-Európában vívja a technológiai háborút. Csehország bonyolult kapcsolata a kínai tech óriás Huawei-jel más országok számára is jó leckeként szolgálhat. Philip Heijmans cikke az Atlanticon.

Miloš Zeman cseh elnök és Hszi Csinping kínai elnök 2016 óta ápolnak szorosabb kapcsolatot: ekkor látogatott a kínai elnök Prágába, ahol szimbolikus jelleggel együtt sörözött a cseh delegációval. A látogatás célja a két ország közötti gazdasági kapcsolat elmélyítése volt: Kína több millió dollárt fektetne be Csehországba, a csehek pedig promotálják a kínaiakat a többi európai ország számára.

Most még szorosabbra forrna a kapcsolat a két ország között, ha végbemegy a tervezett 5G hálózat kiépítése Csehországban a kínai tech óriás, a Huawei által kivitelezve. Azonban nem mindenki üdvözli az ötletet: a cseh kiberbiztonsági ügynökség potenciális veszélyekre hívta fel a figyelmet.

A vitából lassan globális konfliktus lett, és kiélezte a párbeszédet a két nagy rivális, az USA és Kína között. Csehország pedig két tűz közé szorulva lavírozik és mérlegel: álljon-e ki a demokratikus USA mellett, még ha azzal kockáztatja egy új, az üzleti életet fellendítő technológia bevezetésének elszalasztását?

Érdekesen alakulnak a fejlemények cseh szempontból: Andrej Babiš miniszterelnök a Fehér Házba látogatott, néhány hét múlva pedig Zeman fog Kínába utazni.

Egy prágai think-tank, a Project Sinopsis elnöke szerint „Csehország és sok másik ország két, lassan széteső széken próbál megmaradni. Ez a skizofrén állapot – amikor a politika egy része nyugat felé, a másik része viszont kelet felé tekint – nem sokáig tartható fenn. Dönteni kell” – mondta Martin Hala.

Az ötödik generációs, vezeték nélküli internet technológiája azzal kecsegtet, hogy teljes iparágakat és gazdaságokat képes megváltoztatni, és a kommunikációs infrastruktúra új alapja lenne. Világszerte nagyon kevés cég rendelkezik a technikai know-how-val, ami az ilyen típusú rendszerek kiépítéséhez szükséges, de a Huawei például ilyen. A probléma az, hogy sok ország – köztük az Egyesült Államok, India, Új-Zéland és mások – attól tartanak, a Huawei egy magánvállalkozás álcáját magára öltve valójában a kínai kormánynak szolgáltatná a kinyert adatokat.

Különösen kínos, hogy az alapító lánya, aki a cég kanadai részlegében tölt be pénzügyi igazgatói pozíciót, jelenleg éppen kiadatását várja az Egyesült Államok felé, ahol csalással vádolják.

Európában is vannak, aki veszélyesnek ítélik a cég európai betörését. A britek és a németek egyértelműen a cég által hordozott veszélyeket emelik ki, de például a V4-ek egyelőre megosztottak. Míg a magyar és szlovák hatóságok nem fejezték ki aggodalmukat a céggel kapcsolatban, a lengyelek is óvatosságra intenek, a csehek pedig országon belül is megosztottak. Mike Pompeo amerikai külügyminiszter pedig néhány hete európai látogatásakor arra figyelmeztetett, a kínaiak szándékosan akarják megosztani a régiót.

Nem a Huawei az első cég, amely ellen biztonsági aggodalmak merülnek fel. Tavaly a szintén kínai ZTE-t vádolták meg egyesek kémkedéssel, de mind a köztársasági elnök, mind a miniszterelnök kiállt a cég mellett. Az ügyből végül egy nemzeti szintű audit lett, és akkor a védelmi minisztérium meg is kérte dolgozóit, töröljenek bizonyos kényesnek ítélt applikációkat Huawei telefonjaikról.

Hírszerzési szakemberek szerint az ilyen szintű kínai befolyás még nagyobb veszélyt rejthet, mint például az, hogy az orosz dezinformációs kampányok komplett választásokat akarnak befolyásolni (persze az még mindig vitatott álláspont, így volt-e).

Andor Šándor biztonságpolitikai tanácsadó szerint a kínaiak nagyon aktívak a régióban, és bár nem akarják aláásni az uniós vagy a NATO-s kapcsolatokat, törekednek arra, hogy annyi technológiai információt szűrjenek ki, amennyit csak lehetséges.

Zemon és Babiš is kerültek már botrányba amiatt, hogy inkább Kínát és Oroszországot támogatták valamilyen ügyben az USA helyett. De pragmatikus emberekként azt is tudják, a nyugatra nagyobb szükségük van – foglalta össze Jiří Pehe politikai elemző.

Ennek ellenére, a cseh Kommunista Párt vezetője (és a kormány szövetségese), Vojtěch Filip jelenleg Kínában tartózkodik, hogy elsimítsa az ügyet. A cseh elnök pedig januárban egy tévéműsorban így nyilatkozott: „A cseh a nemzeti kiberbiztonsági ügynökség (NUKIB) ahelyett, hogy a gazdasági digitalizálására törekedne, veszélybe sodorta a Kínával kapcsolatos pozíciónkat és gazdasági érdekeinket. Ezzel csak annyit értek el, többet kell majd fizetnünk az 5G technológia kiépítéséért”.

A Huawei térnyerése tehát elég biztosnak látszik, hacsak nem lépnek fel komolyan az ellenző országok.  

Szemlézte: Gyarmati Emese