Blog

Közmunkaszervezés – ausztrál módra

Az ausztrál Közösségfejlesztési Program (Community Development Programme – CDP) keretein belül a résztvevők 25 órát dolgoznak hetente a segélyért. A rendszer azonban számos gyengével küzd, különösen az őslakos népesség számára jelent súlyos problémákat Dan Conifer cikke…

aboriginal.jpg

Az ausztrál Közösségfejlesztési Program (Community Development Programme – CDP) keretein belül a résztvevők 25 órát dolgoznak hetente a segélyért. A rendszer azonban számos gyengével küzd, különösen az őslakos népesség számára jelent súlyos problémákat Dan Conifer cikke szerint.

A CDP új résztvevői általában 300 ausztrál dollárnál (körülbelül 60 ezer Ft, az ausztrál átlagfizetés 25%-a) kevesebbet keresnek hetente, miközben minden egyes indokolatlanul kihagyott nap után 50 ausztrál dollár a bírság. A programot koordináló állami ügynökség (Centrelink) ügyfélszolgálata gyakran órákat is várakoztatja a betelefonáló résztvevőket, akiknek akkor is beszélni kell a Centrelinkkel, ha csak egy nap nem jelentek meg dolgozni.

Nincs is más választásuk, mint telefonálni, mert a Centrelink irodák nem foglalkoznak a CDP kapcsán kiszabott büntetésekkel, akkor sem, ha az iroda éppenséggel a helyi munkaadóval szemben található. A program keretein belül összesen 20-30 ezer embernek kötelező dolgoznia a segélyezésért. Két év alatt 300 ezer büntetést szabtak ki, nagyrész őslakosokra.

Vannak jó kezdeményezések, mint például Santa Teresában, ahol a közösségi kert és konyha mellett egy régi erőművet alakítottak át gigantikus fészerré, amelyben az ott dolgozók a saját tempójukban, a saját ötleteik alapján barkácsolhatnak. Néhány azonban egészen szürreális, tavaly például „személyes higiéniára” tanították a nőket.

Hogy az értéktelen időtöltést elkerüljék, számos résztvevő, többségében fiatalok, mindenestül otthagyják az egész programot. A fiatalokat aztán a szüleiknek kell eltartani, akik sokszor maguk is a CDP-ből kapják a fizetésüket, miközben a legeldugottabb helyeken élő bennszülöttek 47%-a munkanélküli és semmilyen pénzügyi juttatást nem kap a Centrelinktől.

Szemlézte: Ujvári Márton