Blog

Közös jelöltekkel akadályoznák meg a Brexitet

Három ellenzéki párt fogott össze, hogy közös jelölt-állítással akadályozza meg, hogy Johnson többséget szerezzen decemberben, tudósít az Independent.

brexit_1_1.jpg

Három ellenzéki párt fogott össze, hogy közös jelölt-állítással akadályozza meg, hogy Johnson többséget szerezzen decemberben, tudósít az Independent.

A „Remain Szövetség” képviselő-jelöltjei készek arra, hogy körzetenként a legesélyesebb javára visszalépjenek, ezzel is gyengítve Boris Johnson miniszterelnök esélyeit. A friss Szövetséget három kisebb ellenzéki párt hozta létre: a Liberális Demokraták, a Zöldek és a Plaid Cymru, Wales nemzeti pártja. A konzervatívok legnagyobb ellenfele, a Munkáspárt határozottan elutasított minden hasonló együttműködésbe való tartozást. A tervek szerint a három párt 60 szavazókörzetben fog közös jelöltet indítani, amiből adataik alapján 44-et ezzel a stratégiával meg is nyernének. „Az már elég is lenne, hogy Johnson ne szerezzen többséget” – mondta Molly Scott Cato, az egyik zöldpárti képviselő.

A Munkáspárt képviselői viszont kemény kritikával illetik a szokatlan kezdeményezést. Bár száz éve nem volt olyan Nagy-Britanniában, hogy pártok ilyen megállapodást kössenek egy választás előtt, a legnagyobb ellenzéki pártnak mégis keserű a szájíze, ha koalícióra gondol. „Emlékszem miket tettek a Libdemek, amikor kormányra kerültek. Soha semmilyen hasonló paktumba, koalícióba vagy egyezségbe nem fogunk bocsátkozni” – nyilatkozta John McDonnell, az árnyékkormány munkáspárti tagja.

John Curtice választási szakértő szerint a Remain Szövetség esélyei meg sem közelítik az általuk állítottakat. Szerinte a legjobb esetben is mindössze csak 6 széket tudnának elvenni Johnsontól, mert az ellenzéki szavazók úgyis leginkább a Munkáspártra ütik a pecsétet. Ha pedig megnéznénk, hogy miként alakult volna a 2017-es választás ezzel a módszerrel, akkor kiderül, hogy a 60 körzetből egyben sem lett volna eltérő az eredmény.

Curtice előrejelzései azonban nem ingatják meg a Szövetség ambícióit. Peter Dunphy, a stratégia kidolgozója biztos a közös jelöltek sikerében. „Abból a 60-ból legalább 44 könnyen nyerhető” – nyilatkozta az Independentnek adott interjújában. Ahogy Dunphy elmagyarázta, az Angliát és Walest jelentő hatvan körzetből 43-ban liberális demokrata jelöltet indítanak, tízben Zöldet és hétben pedig a Plaid jelöltjeit.

Szemlézte: Orbán Tamás