Blog

Kritikus az afrikai keresztények helyzete

Az iszlám mellett a kereszténység a leggyakorlottabb vallás Afrikában. Míg az előbbi főleg a kontinens északi felén koncentrálódik, az utóbbi a szubszaharai régióra jellemző, ahol 2020-as adatok alapján a lakosság csaknem 60%-a vallja magát kereszténynek. Ugyanakkor ez a csoport az, amelyet…

Az iszlám mellett a kereszténység a leggyakorlottabb vallás Afrikában. Míg az előbbi főleg a kontinens északi felén koncentrálódik, az utóbbi a szubszaharai régióra jellemző, ahol 2020-as adatok alapján a lakosság csaknem 60%-a vallja magát kereszténynek. Ugyanakkor ez a csoport az, amelyet hatványozottan fenyeget a vallási üldözés: 2022-ben több mint száz vallási vezetőt és hívőt börtönöztek be és végeztek ki. A kritikus helyzetről a La Gaceta de la Iberosfera számol be.

2018-as adatok alapján Afrika adott otthont a legtöbb kereszténynek, maga mögött hagyva a köztudottan mélyen vallásos Latin-Amerikát és Európát. Ezzel ellentétben viszont csökkenő tendenciát mutat a Közel-Keleten, ahol a lakosság csupán 4%-a vallotta magát kereszténynek.

Becslések alapján az afrikai keresztények száma továbbra is növekedni fog: 2050-re számuk hozzávetőlegesen 1,25 milliárd lesz – ez pedig megegyezik az európai és latin-amerikai keresztények számának együttesével.

Ami az országokat illeti, 2019-ben São Tomé és Príncipe majdnem teljes lakossága kereszténynek vallotta magát. Ugyanilyen magas a keresztények aránya a Kongói Demokratikus Köztársaságban és Angolában is. Eltekintve attól, hogy a keresztények főleg a szubszaharai régióban élnek zömével, más afrikai országokban – mint például a Dél-afrikai Köztársaság vagy Nigéria – is fellelhetők jelentős keresztény közösségek.

Forrás: Statista

Korábbi cikkünkben már beszámoltunk a latin-amerikai vallásszabadság kritikus állapotáról. Ugyanezen helyzet áll fenn egyes afrikai országokban is: a tavalyi évben több mint 40 szerzetest börtönöztek be, öt szerzetes pedig eltűnt. A 43 rabosított vallási vezető közül végül 36-ot szabadon engedtek.

A legkritikusabb Nigéria helyzete: itt 29 szerzetest zártak börtönbe, három főt gyilkoltak meg, ketten pedig eltűntek.

Az országban a vallási vezetőkön kívül a civil lakosságot is állandó veszély fenyegeti, elsősorban a szélsőséges dzsihadista csoportok brutális fellépései a más hitet gyakorlókkal szemben.

A helyzet Kamerunban is hasonló, bár ott a bebörtönzött szerzetesek többségét – egy fő kivételével – mind szabadon engedték.

Ugyanezen tendencia figyelhető meg Etiópiában, Eritreában és Maliban is, ahol a bebörtönzöttek száma kevesebb, azonban a vallási intolerancia jelen van és komoly problémát okoz.

Egy 2022. augusztusi, Cruxban megjelent interjúban Fionn Shiner, az Aid to the Church in Need (Segély a rászoruló egyháznak) alapítvány sajtóreferense elmondta: a nemzetközi közösségnek el kell ismernie, hogy Afrikában vallási üldözés folyik. Kulcsfontosságú továbbá a legjobban érintett országok kormányait tárgyalásra bírni és a helyzetet mihamarabbi rendezni.

Mindeközben, a több millió afrikai hívő a mindennapos fenyegetettség ellenére az összetartozásban nyer vigaszt, rendíthetetlen hitük pedig – amelyet még ilyen szélsőséges időkben sem hagynak el – erőt ad a folytatáshoz.

Statisztikák forrása:

Todd M. Johnson, Gina A. Zurlo, Albert W. Hickman, Peter F. Crossing, „Christianity 2018: More African Christians and Counting Martyrs” International Bulletin of Mission Research (2017): 1–9.

ACN España 

Szemlézte: Nyilas Sára

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon