Blog

Kritikus időket él a Biden-adminisztráció

Zsarolóvírus-támadás következtében leállított üzemanyag vezeték, súlyosbodó infláció és még sok más: az amerikai kormánynak egyre több, általa nem várt eseménnyel gyűlik meg a baja, ahogyan belép a többek szerint kulcsfontosságú első 100 nap utáni időszakba. 

Zsarolóvírus-támadás következtében leállított üzemanyag vezeték, súlyosbodó infláció és még sok más: az amerikai kormánynak egyre több, általa nem várt eseménnyel gyűlik meg a baja, ahogyan belép a többek szerint kulcsfontosságú első 100 nap utáni időszakba.

Nem indul jól Joe Biden második száz hivatalban töltött napja. Az előző hónap folyamán átlagosan 0,8%-kal emelkedtek a fogyasztói árak, amellyel egy évtizedes rekord dőlt meg. Nem mellékesen az utóbbi 12 hónapban összesen 4,2%-kal nőtt az inflációt jelző fogyasztói árindex – kezdi sorolni Dave Boyer, a Washington Times szerkesztője. A pénzromlástól feszélyezve a tőzsdei forgalom is visszaesett, a három fő amerikai piac összesen csaknem 2%-ot vesztett értékéből.

A helyzet a munkaerőpiacon sem túl fényes. Az áprilisban elhelyezkedők száma alig érte el a negyedmillió főt, amely jócskán elmaradt a milliós nagyságrendű várakozásoktól

erről már a National Review számolt be. Philip Klein szerző hangsúlyozza, meglepődésre nem lehet ok, hiszen a csekély álláskeresési kedv egyértelműen a munkanélküli segélyeket jelenleg kiegészítő, több száz dolláros bónuszok hatásának tudható be, mellyel legalább szeptemberig kell számolni. Jól látszik, hogy a munkanélküliség csökkenése stagnálni kezdett az utóbbi hónapokban, s a mostani arány még igen messze van a világjárványt megelőző szinttől.

05_13_irlanda_diagram1.jpg

Saját szerkesztés a St. Louis-i jegybank adatai alapján

Az imént sorolt folyamatokat többen is előrevetítették korábban, többek között egy korábban általunk szemlézett cikk szerzője is. Arra viszont senki sem számított, hogy a Colonial Pipeline egy kibertámadás következtében kénytelen volt leállítani üzemanyagvezeték-hálózatát, veszélybe sodorva ezzel 12 állam és Washington D.C. üzemanyag ellátását. A helyzet súlyosságát jelzi, hogy egy ponton Észak-Karolina benzinkútjainak kétharmada teljesen kiürült. Mindez természetesen az árakat is feltornázta.

bidenadmin_belso.jpg

Ez ugyan csupán egy rövid távú probléma, amely már nagyjából meg is oldódott, sokan mégis azzal vádolják Bident, hogy a krízishelyzetekre nem képes megfelelően felkészülni és reagálni. Egyesek szerint a jelenlegi véres izraeli-palesztin konfliktus – melyről ebben a cikkünkben írtunk bővebben - is éppen ezért eszkalálódott ilyen mértékben. Ted Cruz republikánus texasi szenátor úgy fogalmazott, hogy

az elnök bel-, kül- és gazdaságpolitikája egyszerre mond csődöt.

Kevin McCarthy és Mitch McConnell a képviselőház és a szenátus kisebbségi frakcióvezetői a drasztikus adóemeléssel kapcsolatban fejezték ki nemtetszésüket, mely szerintük rossz hatással van a gazdaságra.

A Fehér Ház sajtófőnöke természetesen sokkal optimistábban közelítette meg az eseményeket. Jen Psaki elmondása szerint az adminisztráció ura a helyzetnek, a nehézségek csupán a pandémiás helyzetből való kilábalásnak tudhatók be, a gazdaság pedig rövid időn belül stabilizálódni fog, illetve új erőre kap.

Többen is hangoztatták már, valamint ebben a cikkünkben is említésre került, hogy Biden első pár hónapjának sikerei nagyrészt „örököltek” voltak, a valós értékeléshez pedig nem elég 1-2 hónap.

Az elnök mézes hetei most értek véget

– fogalmaz Klein a National Review honlapján megjelent írásában.

Szemlézte: Irlanda Balázs