Blog

Kudarcot vallott az amerikai rendőrségi "reform"

2020 májusában Portland városában rendőri túlkapás következtében meghalt George Floyd. Számos demokrata párti városvezetés a tömeges tüntetések és a társadalmi nyomás hatására a bűnüldözői szervek teljes átalakítását szorgalmazta. A The Economist cikke számba veszi, milyen negatív hatásokat…

2020 májusában Portland városában rendőri túlkapás következtében meghalt George Floyd. Számos demokrata párti városvezetés a tömeges tüntetések és a társadalmi nyomás hatására a bűnüldözői szervek teljes átalakítását szorgalmazta. A The Economist cikke számba veszi, milyen negatív hatásokat váltottak ki ezek a törekvések, és mi lehet a megoldás.

A Black Lives Matter mozgalom egyik fő üzenete a tüntetések alatt az volt, hogy „oszlassák fel a rendőrséget” (defund the police), amely szökőár módjára indította el a politikai cselekvéseket. A Los Angeles-i városvezetés 150 milliárd dollárral csökkentette a rendőrség költségvetését, San Francisco, pedig forrásokat vont el, hogy a pénzt az afroamerikai közösségnek adja. Oakland és Portland példáját követve számos más város is csökkentette a rendőrségnek szánt költségvetési pénzeket. Ebben és ebben a cikkünkben is foglalkoztunk az amerikai közbiztonság és a progresszív városok helyzetével. 

A leépítésnek meg is lett a hatása: az érintett városokban 2019-ről 2020-ra a gyilkosságok száma 30%-kal emelkedett, 2021-ben pedig további növekedés volt megfigyelhető.

Az oaklandi statisztikák szerint 2021-ben 8988 fegyverlövést észleltek, ez 34%-os növekedést jelent a város rendőrségének Twitter bejegyzés szerint.

A The Economist cikke szerint nemcsak a rendőrségi forráselvonás játszik szerepet a súlyos bűncselekmények ugrásszerű növekedésében, hanem a világjárvány okozta feszültség, a fiatalok szociális környezetének leépülése, a fegyvereladások szárnyalása, a rendőrség kevésbé proaktív tevékenysége is.

A gyilkossági rekordok cselekvésre kényszerítették a progresszív-liberális városvezetéseket.

A nagyobb létszámú és jobban finanszírozott rendőri szervek hatékonyabban csökkentik az erőszakos bűnözést. Ezt mára a korábban említett városok döntéshozói is felfedezték, Portlandben és Oaklandben növelték a rendőrségre fordított összeget, több tisztet alkalmaznak, a Los Angeles-i rendőrség költségvetése például 12%-kal bővül ebben az évben.

Érdekes adat egyébként, hogy a Vox/Data for Progress tavalyi áprilisi közvélemény-kutatásában a szavazók 63%-a, köztük a republikánusok 43%-a támogatta a rendőrségi finanszírozás egy részének átirányítását egy új, bűnözést megelőző ügynökség létrehozására, amely „a függőséggel vagy mentális betegséggel kapcsolatos problémákkal foglalkozik”. Mindez azt mutatja, hogy nem a közbiztonsági reformok iránti jogos igénnyel van probléma, hanem a radikális, fokozat nélküli forráselvonással és a média szakszerűtlen nyomásgyakorlásával.

Szemlézte: Tombor Levente

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon!