Blog

Különös fejlemények az FBI-vezér kirúgása után

Váratlanul menesztette James Comeyt, a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) igazgatóját Donald Trump amerikai elnök. Az FBI az elnökválasztást érintő orosz beavatkozást, illetve Trump kampánycsapatának esetleges orosz kapcsolatainak ügyében folytat nyomozást. A vizsgálódások élén…

comey_trump.jpg

Váratlanul menesztette James Comeyt, a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) igazgatóját Donald Trump amerikai elnök. Az FBI az elnökválasztást érintő orosz beavatkozást, illetve Trump kampánycsapatának esetleges orosz kapcsolatainak ügyében folytat nyomozást. A vizsgálódások élén Comey állt, aki tízéves ciklusának csupán negyedik évét töltötte éppen, ő az Obama-adminisztráció utolsó vezető beosztású embere volt, akit Trump megtartott beiktatása után.

A brit Independent pontokba szedve mutatott rá a Comey-kirúgás különös fejleményeire. Comeyt Trump kielégítő magyarázat nélkül bocsátotta el. Habár az elnöknek joga van arra, hogy bármilyen okból elbocsáthassa az FBI vezetőjét, erre eddig csupán egyszer került sor, a korábbi esetben korrupció gyanúja miatt. A nyomozó iroda vezetői feladatait átmenetileg Andrew McCabe látja el, aki azt ígérte, a folyamatban lévő vizsgálódásokra nem lesz hatása Comey eltávolításának, továbbá szavát adta arra is, hogy jelezni fogja, ha bármiféle politikai beavatkozást érzékelne. Az alábbi nyolc dolog történt Comey kirúgását követően:

1) Donald Trump ellent mondott az egész fehér házi csapatának

Comey kirúgásának estéjén a Fehér Ház azt közölte, hogy az elnök Jeff Sessions igazságügyi miniszter és helyettese, Rod Rosenstein javaslatára döntött így. Az elnök szóvivője, Sean Spicer azt mondta a riportereknek, hogy Rosenstein áll a hátérben. Ezt az állítást Mike Pence alelnök is megismételte, miszerint az elnök az igazságügyi minisztérium ajánlását követte. Trump viszont ezek után úgy nyilatkozott az NBC adásának, hogy az ajánlások nélkül is azt tervezte, hogy kirúgja Comeyt.

2) Donald Trump azzal fenyegetőzött, hogy kormánya nem beszél többet a sajtóval

Rengeteg kritika érte a Fehér Házat amiatt, hogy megváltoztatták a részleteket a Comey kirúgásáról szóló beszámolókban. Trump múlt pénteki tweetjében erre úgy reagált, hogy szoros időbeosztása és a sok, éppen zajló esemény miatt „nem volt lehetséges az őt képviselő tisztviselők számára, hogy tökéletes pontossággal álljanak ki a pódiumra”. Egy másik tweetben pedig azt írta: „talán az volna a legjobb, ha az összes jövőbeni sajtótájékoztatót lemondjuk és írott válaszokat küldünk a pontosság kedvéért???”.

3) A helyettes főügyész kilátásba helyezte lemondását

Az ABC értesülései szerint Rod Rosenstein a felmondást fontolgatja, ugyanis meglehetősen feldúlt amiatt, hogy a Fehér Ház őt nevezte meg Comey kirúgásának felelőseként. A Trump-kormányzat következetlen közléseinek újabb bizonyítéka Mike Pence állítása: „amikor Rosenstein elhozta az elnöknek az ajánlást a Szövetségi Nyomozó iroda (FBI) igazgatójának eltávolításáról, Trump azt az erős és határozott vezetési stílust mutatta, amit az emberek megszoktak tőle”.

4) Trump szóvivője a Fehér Ház bokrai között keresett menedéket a zűrzavarban

Comey kirúgása után a Fehér Ház sajtósai azt mondták a riportereknek, hogy Sean Spicer szóvivő nem fog tájékoztatót tartani az ügyben. Amikor azonban mind demokrata, mind republikánus oldalról elkezdték megkérdőjelezni Trump döntését, Spicer, illetve két prominens szóvivő az elnök védelmére siettek a tévében. Spicer korábban úgy próbálta kikerülni a sajtót, hogy hosszú percekig várakozott a Fehér Ház bokrai között.

5) Trump azt állította, hogy Comey háromszor is biztosította arról, nem áll az FBI vizsgálódása alatt

Trump azt mondta, hogy Comeyval „e]költöttünk együtt egy szép vacsorát, amikor ezt mondta: nem állok vizsgálat alatt, amit egyébként is tudtam”. Az elnök szerint az FBI menesztett igazgatója még telefonbeszélgetésen is megismételte. „Egyszer én hívtam, a másik alkalommal pedig ő hívott engem” – állította Trump.

6) Sean Spicer nem tagadta, hogy Trump bepoloskázta a Fehér Házat

A Fehér Ház sem megerősíteni, sem cáfolni nem tudta az állítást, miszerint a nyugati szárnyban valaki birtokában van a Trump és Comey közös vacsoráján készült hangfelvételnek. Az elnök pénteken azt tweetelte, hogy „James Comey, reménykedjen csak, hogy nem készültek felvételek a beszélgetéseinkről, mielőtt szivárogtatni kezd a sajtónak”. A menesztett FBI-igazgató beszámolók szerint éppen abban bízik, hogy tényleg vannak felvételek az elnökkel történt beszélgetéseiről.

7) Trump Putyin magasrangú diplomatáival találkozott a Comey kirúgását követő napon

A Fehér Ház megakadályozta, hogy a riporterek is jelen lehessenek Trump és az orosz külügyminiszter, Szergej Lavrov találkozóján, viszont az orosz állami médiának hozzáférését biztosítottak. Mások mellett David Cohen, a CIA egykori igazgatóhelyettese is kifejezte aggodalmát, hogy az orosz TASZ hírügynökség fotósát beengedni az Ovális Irodába biztonsági kockázat lehet.

8) Trump két gombóc fagyit kapott

Az elnökkel interjút készítő Time magazin felfedte, hogy Trump a csokis pitéje mellé két gombóc fagyit kap, miközben mindenki más csak egyet kap.

Szemlézte: Szalai Réka