11/11/2020

Blog

Kurz: Helyben kell segíteni!

Az osztrák Kurier számol be arról, hogy az osztrák kormány úgy döntött, további jelentős pénzalapokat bocsát Jordánia és Libanon rendelkezésére, hogy hozzájáruljon az ottani szír menekültek ellátásához.

Az osztrák Külföldi Katasztrófa Alap forrásaiból Libanont eddig mintegy másfél millió szíriai menekült befogadásában segítették.

A jordániai és libanoni humanitárius válságok enyhítése érdekében a szövetségi kormány most új forrásokat bocsát rendelkezésre a Külföldi Katasztrófa Alapból. A szerdai minisztertanácsi ülésen úgy döntöttek, hogy a Külföldi Katasztrófa Alapból összesen egymillió euróval támogatják az osztrák civil szervezetek libanoni és jordániai szíriai menekültek számára nyújtott támogatási projektjeit – jelentette be az osztrák külügyminisztérium.

Az ENSZ Menekültügyi Főbizottsága szerint Libanon mintegy másfél millió szíriai menekültet fogadott be. Az amúgy is bizonytalan libanoni gazdasági helyzetet súlyosbította az augusztusi Bejrút kikötőjében bekövetkezett katasztrófa, mely során közel négy tonna ammónium-nitrát robbant fel, 130 ember halálát okozva a fővárosban.

Jordánia 9,5 milliós összlakossága mellett körülbelül 750 ezer menekültet tartanak nyilván. Több mint 90%-uk szegénységben él, és a koronajárvány csak tovább rontotta jövedelmi és foglalkoztatási helyzetüket.

„A Közel-Kelet válságos régióiban segítünk annak érdekében, hogy a szíriai menekültek jobb ellátását biztosíthassuk a szülőföldjük közelében” − mondta Sebastian Kurz (ÖVP) szövetségi kancellár. Ez az álláspont igencsak közel áll ahhoz, amit Orbán Viktor és V4-es kollégái képviselnek, azaz, hogy a segítséget kell elvinni oda, ahol szükség van rá, és nem a migráció a megoldás.

„Libanon kisebb, mint Felső-Ausztria, de világszerte ez az ország fogadta be az egy főre jutó legtöbb menekültet” − mondta Werner Kogler (Zöldek) alkancellár. Alexander Schallenberg külügyminiszter hangsúlyozta: „Csak 2019-ben és 2020-ban eddig csaknem 15 millió eurót bocsátottunk rendelkezésre a Külföldi Katasztrófa Alapból ennek a különösen nagy kihívást jelentő régiónak. Biztosíthatom önöket, hogy a jövőben is folytatjuk ezt az elkötelezettséget, és továbbra is a helyszínen segítünk.”

Szemlézte: Tóth-Bíró Zsófia

Forrás