Blog

Lábon lőtték magukat a demokraták az alkotmányos eljárással?

Trump népszerűsége felfelé ível – írja Emily Zanotti a Daily Wire-ben.

demokratak1.jpg

Trump népszerűsége felfelé ível – írja Emily Zanotti a Daily Wire-ben.

A hetek óta tartó alkotmányos felelősségrevonási eljárás nem írta át az eddigi szavazótáborokat, mindeközben az elnök népszerűsége három százalékkal növekedett – derül ki a Fox News felméréséből. Összehasonlítva az év eleji felmérésekkel kiderül, hogy az elnök népszerűsége szinte pontosan megegyezik a 12 hónappal ezelőtti számokkal, jelenleg a szavazók 45%-a elégedett munkájával, 53% pedig elégedetlen.

Meglepő ez az eredmény, hiszen a mainstream média és a demokraták narratívája szerint az elnök egy súlyos összeesküvés központi alakja, aki egy külföldi hatalommal játszott össze, hogy megtorpedózza Joe Biden, lehetséges kihívója kampányát.

A kongresszus két nehezen körbehatározható vádat hozott fel az elnök ellen, az egyik a hatalommal való visszaélés, a másik a kongresszus munkájának obstruálása. A specifikus bűncselekmény hiánya
komoly kételyeket vetett fel a határozatlan és hagyományos demokrata szavazók között. Bizonyíték nélkül valószínű, hogy a képviselőházban pártvonalak mentén elfogadják a vádakat, de a republikánus többségű szenátus nem fogja megfosztani az elnököt a megválasztott pozíciójától.

Mindez abban az időben zajlik, amikor Trump jelentős sikereket ért el a NAFTA újraírásával és a kínai kereskedelmi háború részleges lezárásával. Az elnök mégsem lehet nyugodt, az alkotmányos felelősségrevonás mögött továbbra is jelentős támogatás áll. A demokraták 80-20 arányban értenek egyet vele. Egy azonban biztos: az impeachment-eljárás nem írta át a szavazótáborokat. Ugyanakkor világos, hogy a mérsékelt demokrata és elkötelezett Trump-szavazók nem elégedettek a kongresszus munkájával.

Szemlézte: Fellegi Benjámin