Blog

Lehallgatás, korrupció, zsarolás – Botrányok rázzák meg Bulgáriát

Folyamatosan pattannak ki az újabb és újabb politikai és gazdasági botrányok Bulgáriában. A maffiaszerű tevékenységekről számol be a Politico, európai kiadásának hasábjain.

Folyamatosan pattannak ki az újabb és újabb politikai és gazdasági botrányok Bulgáriában. A maffiaszerű tevékenységekről számol be a Politico, európai kiadásának hasábjain.

A szerzők szerint az átlag bolgár ember szinte már nem is tudja számon tartani az egyre több és több botrányt. Az első és talán a legsúlyosabb ügy az állítólagos lehallgatások kérdése.

Ellenzékiek szerint ugyanis az áprilisi választás előtt a kormány több prominens kormányellenes politikust és személyt is lehallgatott.

Kezdetben sokan ezt egy politikai fogásnak tartották, hogy gyengítsék a GERB-et. Nemrég azonban a szocialista ügyvivő kormány belügyminisztere megerősítette, hogy valóban történtek lehallgatások. Egyes becslések szerint 30, de akár 80 embert is megfigyelhettek így az ország titkosszolgálatai. A korábbi kormánypárt,

a GERB elutasította a vádakat. Szerintük a szocialisták csak így próbálják meg leépíteni a titkosszolgálatokat,

hogy azok ne akadályozhassák meg az orosz kapcsolataik újbóli kiépülését. A helyi szocialista pártot ugyanis sokan azzal vádolják, hogy Moszkva kottájából játszik, s hogy szorosan együtt dolgozik az orosz FSZB-vel.

Nem sokkal ezután egy újabb botrány is napvilágot látott. Svetoslav Ilchovski ismert üzletember szerint ugyanis a GERB több gazdasági szektort uralt, s őt is többször megzsarolták. A szóban forgó tulajdonos egy parlamenti meghallgatáson elmondta: több százezer eurót zsaroltak ki tőle, miközben olyan videókat mutogattak, amelyekben más „ellenálló” gazdasági szereplőket bántalmaznak börtönökben. Ilchovski egy másik történetet is megosztott a nagyközönséggel. A bolgár sajtót évekkel ezelőtt bejárta egy kép, amelyen egy kihúzott fiók látható tele ötszáz eurós bankjegyekkel és aranyrudakkal. Az akkori értesülések szerint a fotó a korábbi miniszterelnök, Bojko Boriszov hálószobájában készült. Ilchovski szerint a képeket egy prostitutált készítette a kormányfő egyik villájában, s az aranyrudakat egy vállalkozó „adományozta” Boriszovnak.

A balkáni országban jelén lévő korrupcióra az USA is felfigyelt.

Washington nemrég ugyanis 2 bolgár üzletembert is szankciókkal sújtott.

Elemzők szerint e lépés komoly presztízsveszteség az egész EU-ra nézve. Brüsszel pedig sokak meglepetésére nem igazán hangos az ügyben. Igaz az évente megjelenő jogállamisági jelentés kitér az egyes kényes esetekre, de tényleges lépés még nem történt a problémák megoldására az Unió részéről. Míg Magyarországot vagy Lengyelországot a „rendszerszíntű problémák” miatt rendszeresen támadja az EPP, addig Szófiával kapcsolatban hallgatnak. Sokak szerint ez annak köszönhető, hogy Boriszov személyesen is jó kapcsolatot ápol a jelenlegi német kancellárral, Angela Merkellel.

A botrányok miatt a GERB népszerűsége tovább esett, de még mindig az első helyen áll a közvélemény-kutatásokban. A nemrég lezajlott számukra sikertelen választáson – amiről mi is beszámoltunk itt és itt - a párt támogatottsága igen komolyan visszaesett, s a legutóbbi felmérések szerint a júniusi voksoláson se fogják tudni visszanyerni régi mandátumszámukat. Kérdéses azonban, hogy az új, rendszerkritikus és GERB-ellenes pártok mennyire tudják növelni most a népszerűségeket. A politikai elemzők szerint ugyanis az időközi választáson sem fog döntő eredmény születni, így egylőre nem valószínű, hogy a nyáron többségi kormány alakul majd Szófiában.

Szemlézte: Lukács Zoltán Marcell