Blog

Lengyelország a változás küszöbén

Ahogyan arról korábban már írtunk, a lengyel ellenzéki pártok elegendő mandátumot szereztek ahhoz, hogy átvegyék a hatalmat az országot 2015 óta kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párttól.

Ahogyan arról korábban már írtunk, a lengyel ellenzéki pártok elegendő mandátumot szereztek ahhoz, hogy átvegyék a hatalmat az országot 2015 óta kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párttól.

A Donald Tusk volt miniszterelnök és az Európai Tanács korábbi elnöke által vezetett Polgári Koalíció, a Harmadik Út és a Baloldal ígéretet tett arra, hogy kormánykoalíciót alakítanak a PiS kiszorítása érdekében - együttesen 248 mandátummal rendelkeznek. Az ellenzék a kevésbé erős felsőházi szenátusban is megerősítette befolyását: 66 mandátumot szerzett a Jog és Igazságosság 34 mandátumával szemben.

lengyeleredmenyek.png

Koalíciót kötni sosem könnyű, különösen akkor nem, ha olyan emberekkel és pártokkal kell szövetséget kötni, amelyeknek a nézetei és elvei nagyon eltérőek.

Láttunk már olyan politikai szövetségkötési kísérleteket, amelyek tiszteletreméltó lángot gyújtottak, de a végén nem lett más belőlük, mint egy halom szürke, ihletlen hamu. Az idő majd megmutatja, hogy Lengyelország ugyanebbe az irányba tart-e, de az biztos, hogy Duda mandátuma csak 2025-ben jár le, és van egy ász a tarsolyában, a vétójog.

Bár a koalíciós tárgyalások még el sem kezdődtek, a megosztottság máris előtérbe került. Władysław Kosiniak-Kamysz, a Lengyel Néppárt vezetője egy interjúban azt mondta, hogy ideológiai kérdéseknek nem szabadna szerepet játszaniuk a koalíciós megállapodásban, utalva a közép- és baloldali pártok azon javaslatára, hogy Lengyelországban lazítsák a szigorú abortusztörvényeket. 

Tuskot még júliusban baloldali politikusok azért szidták, mert a volt miniszterelnök azzal vádolta a PiS-kormányt, hogy engedélyezi a muszlim országokból érkező "ellenőrizetlen" bevándorlást. Az EU tervezett migránspolitikájával kapcsolatban Tusk pártjának szóvivője, Jan Grabiec az Euractivnak elmondta:

Természetesen nem fogunk beleegyezni semmilyen olyan megoldásba, amely a migránsok számának növekedéséhez vezetne Lengyelországban".

Az újonnan megválasztott pártok nehezen indulnak, és a harc még el sem kezdődött igazán. Az igazi rejtély az, hogy a konzervatív irányultságúak hogyan fognak boldogulni az EU-ban most, hogy az egyik legnagyobb befolyással rendelkező ország fordulóponthoz érkezett saját történelmében.

Szemlézte: Chirico Valentin

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon