Blog

Levágták a sárkány fejét: mi lesz a Wagner-csoport sorsa?

Két hónappal a Vlagyimir Putyint megalázni próbáló, hatalma megdöntését célzó Wagner csoport akciója után Moszkvától északnyugatra lezuhant a vezetőjüket, Jevgenyij Prigozsint szállító magánrepülőgép. A szerencsétlenség kevéssé lepte meg a nyilvánosságot. A minden bizonnyal az orosz elnök parancsára…

Két hónappal a Vlagyimir Putyint megalázni próbáló, hatalma megdöntését célzó Wagner csoport akciója után Moszkvától északnyugatra lezuhant a vezetőjüket, Jevgenyij Prigozsint szállító magánrepülőgép. A szerencsétlenség kevéssé lepte meg a nyilvánosságot. A minden bizonnyal az orosz elnök parancsára bekövetkező ,,baleset” komoly kérdéseket vet fel azonban Prigozsin félkatonai magánhadseregével kapcsolatban. Mi lesz most a Wagner csoport sorsa? Vajon képes lesz a fej nélküli sárkány folytatni korábbi munkáját?

Prigozsin felbőszítette a Kreml-t

A zsoldosokból álló magánhadsereg jelenléte Szíria ősi csatatereitől egészen a szubszaharai Afrika sivatagjaiig terjed.

wagner_terkep.png

Forrás: Statista

A Wagner a Kreml globális befolyását brutális erőszakkal vádolt zsoldosokkal, valamint elkobzott ásványkincsekből származó haszonszerzéssel vetíti ki. Prigozsin csapatai kezdetben az orosz erők oldalán harcoltak Ukrajnában egészen addig, míg nem felkelést szítottak az orosz vezetés ellen. Ezen lépés egyértelműen kivívta a Kreml haragját, jócskán felborzolta a kedélyeket. Az eset után több nyugati tisztviselő is megjósolta: csupán idő kérdése és Putyin bosszút fog állni a zsoldos vezetőn.

Két hónappal később számításaik beigazolódtak. Habár a Kreml tagadja, hogy bármiféle köze lenne a történtekhez, üzenetük egyértelmű és világos: bárki, aki keresztbe mer tenni nekik, a saját vesztébe rohan.

 

Egyre égetőbb Prigozsin kapcsolati hálójának fenntartása

Jevgenyij Prigozsin halála után Vlagyimir Putyin részvétét fejezte ki, majd a néhány nappal később kiadott rendeletében felszólította a Wagner-csoport tagjait az Oroszország iránti hűségeskü letételére.

Az új szabályok szerint minden "önkéntes alakulatba belépő, valamint az Orosz Föderáció fegyveres erőinek, más csapatoknak, katonai alakulatnak és szerveknek kijelölt feladatok teljesítéséhez hozzájáruló, valamint különleges katonai műveletben részt vevő személynek hűséget kell fogadnia az országnak és a hadseregnek" – írja az NBC News.

Putyin számára a Wagner és más katonai magánvállalkozók alkalmazottainak kötelező eskü bevezetése elengedhetetlen volt ahhoz, hogy az ilyen csoportokat szigorúbb állami ellenőrzés alá vonhassa.

Nem csoda, hogy az orosz államfő szükségét érezte a kontroll bevezetésének, tekintettel arra, hogy a Wagner-csoport keze messzire elér. Afrika jelenleg létfontosságú tényező Oroszország számára nem csak gazdaságilag, de politikailag is. Az afrikai országokban, ahol a félkatonai csoport olyan szélsőséges szervezetekkel szemben nyújtott biztonságot, mint az Al-Kaida és az Iszlám Állam, valószínűsíthető, hogy Putyin fenntartja majd jelenlétét, a zsoldosok új vezetés alá helyezésének segítségével.

Mások szerint azonban Prigozsin mély, személyes kapcsolatokat épített ki ezen térségekben, amelyeket Moszkva számára kihívás lehet pótolni, így az is előfordulhat, hogy igencsak meggyengül a korábbi kapcsolati háló (hadurakkal, katonai puccsistákkal, korrupt politikusokkal és üzletemberekkel), melyet Prigozsin egész idáig oly gondosan építgetett.

A kapcsolatok bővítése és a nyugati befolyás aláásása Afrikában prioritás Putyin szemében, tekintettel arra, hogy a Kreml új szövetségeseket keres az ukrajnai háború közepette.

Afrika 54 országával a legnagyobb szavazóblokk az ENSZ-ben, így Moszkva aktívan dolgozott és dolgozik azon, hogy támogatásukról biztosítsák invázióját.

 

Túlélhet-e a Wagner csoport?

Az egykori Wagner-csoport szemmel látható módon széthullófélben van. Sok Wagner zsoldos fehéroroszországi bázisokra került száműzetésbe. Harcosok százai kezdték elhagyni az országot, a többi között az alacsony fizetések miatt, sokan Nyugat-Afrikába mennek szerencsét próbálni.

Most az egyik legnagyobb kérdés nem is az, hogy folytathatja-e a zsoldoshadsereg, hanem az, hogy egyáltalán életképes tud-e maradni azokban az afrikai államokban, ahol eddig tevékenykedett. Ennek megvalósításában kulcsszerepet játszhat egy új vezető. Prigozsin lehetséges utódjaként több név is felmerült, akadnak köztük olyanok is, akiket a Kreml is jóváhagyna, azonban korántsem biztos, hogy bármelyikük is alkalmas lesz Prigozsin helyének átvételére, munkájának ellátására.

Az egyértelmű, hogy az egykori Wagner csoport már nincs többé. Sean Bell, volt légi altábornagy, jelenleg katonai elemző, a Sky Newsnak júniusban, a Wagner Moszkvába vonulását követően előrelátóan megjegyezte: Prigozsin nélkül a Wagner semmi. Az orosz kormányzat vélhetően igyekszik megtalálni a módját annak, hogy fenntartsa, illetve tovább erősítse Afrika országaival a viszonyt, igyekeznek a csoport tevékenységeinek az orosz állam érdekeivel való összehangolására. Az azonban, hogy ez mennyiben lesz sikeres és hatékony, még a jövő zenéje.

Kíváncsi vagy, hogyan eszkalálódott az orosz-ukrán konfliktus? A témával kapcsolatos összes cikkünket itt találod.

Szemlézte: Udvari Anna

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon