Blog

Macron a Nemzetgyűlés feloszlatásával reagált a francia EP választások eredményeire

Emmanuel Macron a jobboldal európai választásokon aratott győzelmére válaszul úgy döntött, hogy feloszlatja a nemzetgyűlést és előrehozott parlamenti választásokat írt ki. Az elnök hirtelen döntése sokként érte az ország politikusait, még saját pártján belül is.

Emmanuel Macron a jobboldal európai választásokon aratott győzelmére válaszul úgy döntött, hogy feloszlatja a nemzetgyűlést és előrehozott parlamenti választásokat írt ki. Az elnök hirtelen döntése sokként érte az ország politikusait, még saját pártján belül is.

Az V. Köztársaság történetében ez a hatodik alkalom, hogy az Alkotmány 12. cikkében előírt feloszlatás lehetőségével él egy elnök. Ez a kard azonban, amely lehetővé teszi, hogy a politikai válságot a szavazóurnákhoz való visszatéréssel oldják meg, kétélű. Emmanuel Macron „kockáztat”, és hagyja, hogy a franciák megítéljenek egy példátlan politikai helyzetet - mondja Jean Petaux politológus

A Rassemblement National (RN) pártja hetek óta azt hangoztatja, hogy „készen áll a kormányzásra”, és a nemzetgyűlés feloszlatását akarja, ha az elnöki lista elveszíti a választást. Macron koalíciója, a Besoin d’Europe több mint 15%-kal kevesebb szavazatot kapott, mint örökös ellenfele, Le Pen pártja. Az RN vezető jelöltje, a 28 éves Jordan Bardella még azt is felajánlotta, hogy Macron miniszterelnöke lesz, ha többséget szereznek a parlamentben.

A történelem során soha nem volt még olyan pillanat, amikor az RN közelebb került volna a hatalomhoz, mint most, több európai parlamenti képviselővel, mint valaha, és a közvélemény-kutatások szerint növekvő támogatottsággal.

Minden szem arra szegeződik, hogy Le Pen meg tudja-e fordítani a francia elnökválasztások örökös második helyezettjének szerepét, és győzni tud-e 2027-ben. 

 


Petaux három lehetséges forgatókönyvet lát az előrehozott parlamenti választásokra, „és csak egy szól Emmanuel Macron javára”. Ebben a forgatókönyvben – magyarázza a politológus - „a franciák visszaküldik az RN-t az üvegplafonra, és megerősítik Emmanuel Macron többségét, visszaadva neki az abszolút többséget”. Ennek érdekében az államfő kétségtelenül egy kétfordulós, nem egységes szavazásra számít, ami kevésbé lenne kedvező az elszigetelt RN számára.

 

„Az is lehet, hogy egy olyan nemzetgyűlés alakul majd, amelyet egy új relatív többség ural, függetlenül attól, hogy melyik párt áll az élen. A válságnak ezzel nem lenne vége” - figyelmeztet Petaux.

Az utolsó lehetőség az, hogy az RN abszolút többségbe kerül”

- elemzi a politológus. „Emmanuel Macron elnöknek ekkor miniszterelnököt kellene kineveznie a győztes politikai formációból, és ez kohabitációhoz vezetne.”

Brüsszelben elborzadva tekintenek arra, hogy Le Pen az Élysée-ben üljön, ahol a szélsőjobbra tántorgó Franciaországra az EU szempontjából egzisztenciális kihívásként tekintenek. Bár Le Pen enyhítette imázsát és mérsékelte lázító és euroszkeptikus retorikáját, pártja még mindig a politika szélén áll számos kérdésben. Az RN többször tartózkodott az Ukrajnának nyújtott támogatástól, végső soron ki akar lépni a NATO integrált parancsnokságából, és az elmúlt években számos mérföldkőnek számító uniós jogalkotási intézkedést ellenzett.

Vasárnap Le Pen populista, hazafias hangot ütött meg - és Brüsszel internacionalizmusa ellen üzent -, mondván, hogy „véget akar vetni a globalizmus e fájdalmas korszakának”.

Macron játszmája egyszerű, és arra irányul, hogy Le Pen a földre kerüljön. Míg az európai választás döntő győzelmet hozott az RN számára, a parlamenti voksoláson nem valószínű, hogy ilyen egyértelmű győzelmet aratna. A párt több helyet szerezne a parlamentben, de valószínűleg nem nyer eleget ahhoz, hogy kormányképes legyen.

A francia parlamenti választás olyan kétfordulós szavazás – most június 30-án és július 7-én kerül megrendezésre -, amely történelmileg a hagyományosabb pártoknak kedvez, mivel a bal- és jobboldali szavazók általában a dominánsabb jelölt köré csoportosulnak, hogy legyőzzék a szélsőjobboldaliakat. Ha Macron kockázatos lépése beválik, akkor meggyengítheti Le Pent és az RN-t annyira, hogy vissza tudja szorítani a szélsőjobb előretörését.

Szemlézte: Veres Kata

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon