Blog

Magára haragította a transz mozgalmat Boris Johnson

A brit sajtó szerint a miniszterelnök megjegyzései újra éket üthetnek az orosz-ukrán háború nyomán összekovácsolódott kormánypártba. 

A brit sajtó szerint a miniszterelnök megjegyzései újra éket üthetnek az orosz-ukrán háború nyomán összekovácsolódott kormánypártba. 

Boris Johnson brit miniszterelnök pengeélen táncolt az elmúlt fél évben. A támogatottságát és a Konzervatív Párt egységét sújtó tényezőkről, valamint az enyhítő körülményekről itt lehet részletesebben olvasni. Az Ukrajnában kialakult helyzet úgy tűnt, hogy helyreállítja a kormánypárt tavaly év végén megbomlott egységét és Boris Johnson népszerűségét, ám ez most bizonyos LMBTQ-ügyek mentén ismét veszélybe került – írja a Daily Mail

A brit kormányfő már korábban ígéretet tett arra, hogy betiltja a melegeket érintő úgynevezett konverziós terápiát, amelynek célja, hogy megváltoztassa a nem heteroszexuális egyének szexuális orientációját. Mindezt először törvényi úton tervezték megvalósítani, ám a múlt hónap végén a miniszterelnök többször is megváltoztatta álláspontját; a témát először teljesen ejteni akarta a napirendről, de a hamar (részben saját pártján belül) fellángoló bírálatok hatására órákkal később mégiscsak bejelentette, hogy megvalósítják a tilalmat. Johnson ugyanakkor leszögezte, hogy a korlátozás csak a melegek átnevelésére terjed ki,

a transznemű egyénekére egyelőre nem, mivel – mint fogalmazott – a nemi átalakítás kérdése sokkal kényesebb és komplexebb, mint a szexuális orientációé.

A konzervatív politikus támogatásáról biztosította a transz közösséget, és rokonszenvét fejezte ki azokkal, akik a nemük megváltoztatásáról döntenek. Megvédte ugyanakkor a lépést, hogy a konverziós terápia tilalmát nem terjesztik ki a transzneműekre, mondván a szexuális orientációval ellentétben a nemi átalakítás visszafordíthatatlan kezeléseket von maga után, ami miatt sokkal óvatosabban és a lehető legtöbb szakértői véleményt figyelembe véve kell törvényeket hozni. Ezzel kapcsolatban a kiskorúak döntésképességét is kérdőre vonta, majd hangsúlyozta: a szülők bevonása szerinte megkerülhetetlen. Johnson kitért a transz és a női jogok nehézkes összeegyeztetésére is, amely az utóbbi időben forró témává vált az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban egyaránt.

Biológiai férfiaknak nem kéne női versenyeken részt venniük” – tette egyértelművé véleményét.

A miniszterelnök megjegyzései és a konverziós terápia körüli huzavona nagy felháborodást keltett a szexuális kisebbségek, illetve a jogaikat védő egyének és szervezetek körében. A brit kormány kénytelen volt lemondani egy Londonban megrendezendő nemzetközi LMBTQ konferenciát, miután több mint 100 szervezet jelezte bojkottálási szándékát – közölte a BBC. Ám ami igazán nagy problémát okozhat Boris Johnsonnak, az a saját pártján és parlamenti frakcióján belüli kritikus visszhang, főleg annak tükrében, hogy az utóbbi időben rendkívül megosztott párt az ukrán helyzet miatt már épp kezdett egységesebbé válni.

Jamie Wallis parlamenti képviselő épp az ominózus események előtti napokban vallotta be nyilvánosan, hogy transznemű; nem meglepő tehát, hogy nem szívlelte a kormány lépését.

De nemcsak ő, hanem a kormánypárti frakció más, az LMBTQ-közösséghez tartozó, meleg vagy biszexuális képviselői is hangot adtak nemtetszésüknek.

Említésre méltó még az is, hogy a kormány LMBTQ-ügyi tanácsadója lemondott, amiért a konverziós terápia tilalma alá csak a szexuális orientációt vonták be.

 A genderkérdések egyébként nemcsak Nagy-Britanniában, hanem az Egyesült Államokban is megosztják a politikai elitet és ahogyan a szigetországban, úgy az USA-ban is egyre többen amellett teszik le a voksukat, hogy csupán kétféle, biológiai nem létezik.

Szemlézte: Irlanda Balázs

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon!