Blog

Meddig jut a közép-amerikai migránskaraván?

A mexikói belügyminisztérium közleménye szerint az ország deportálni fogja az amerikai határt megrohamozó 500 fős csoportot – tudósít a BBC News.

A mexikói belügyminisztérium közleménye szerint az ország deportálni fogja az amerikai határt megrohamozó 500 fős csoportot – tudósít a BBC News.

„A karaván tagjait azután állították elő, miután erőszakosan és illegálisan akartak átkelni az Egyesült Államokba” – közölte a belügyminisztérium. Videófelvételek több tucat embert – köztük nőket és gyerekeket – mutatnak, miközben a Tijuana város közelében húzódó határkerítés felé futnak. A migránsokat az amerikai határőrök könnygáz bevetésével szorították vissza. Alfonso Navarrete belügyminiszter azt mondta, hogy a felvételeken azonosítható személyeket azonnal kitoloncolják az országból.

Tijuanában a menekültek megérkezése óta nagy a feszültség. A Közép-Amerikából – főként Honduras, Guatemala és El Salvador – indult karaván több, mint 4000 kilométer megtétele után érkezett a mexikói-amerikai határra. Állításuk szerint az üldöztetés, az erőszak, és a szegénység elől menekülnek. Azonban most rendkívül hosszú várakozási idő előtt állnak, amíg menedékkérelmeiket elbírálják az amerikai hatóságok. Donald Trump amerikai elnök utasítására ez alatt az idő alatt – amely több hónapot is jelenthet – a határ mexikói oldalán kell várakozniuk.

A növekvő elkeseredés közepette egy, egyébként korábban békés demonstráláson is részt vevő 500 fős csoport november 25-én megrohamozta az amerikai határt. Az AFP hírügynökség tudósítása szerint néhányaknak sikerült is átmászniuk az első kerítésen. Az amerikai határőrök akkor folyamodtak a könnygáz használatához, amikor a második, tüskés tetejű vonalat is elérték.

A fejlemények hatására az Egyesült Államok lezárta a tijuanai határátkelőhelyet a járművek és a gyalogosok előtt. Donald Trump elmondta, hogy utasítást adott a határvédelmi erőknek, hogy szükség esetén halálos fegyvert is bevessenek. Az elnök inváziónak nevezte a szituációt, és már korábban 5800 fős csapatokat küldött a határra.

Szemlézte: Balogh Zita