Blog

Megbukott a biden-i külpolitika

A katasztrofális afganisztáni kivonulásról és az eddigi biden-i külpolitika bukásáról értekezik Yascha Mounk a The Atlantic hasábjain. 

A katasztrofális afganisztáni kivonulásról és az eddigi biden-i külpolitika bukásáról értekezik Yascha Mounk a The Atlantic hasábjain.

 

A szerző szerint az elhamarkodott és szervezetlen amerikai evakuáció óriása katasztrófa. Elsősorban az afgán embereknek, különösen azoknak, akik az életüket is kockáztatva segítették a NATO csapatokat.

Emellett katasztrófa a térség országainak (és az EU-nak) is, hisz a tálibok hatalomra kerülésével destabilizálódhat a teljes térség, s újabb bevándorlási hullámok indulhatnak el.

Katasztrófa a Nyugat hitelességére nézve is, hisz a NATO biztonságot és fejlődést ígért korábban, s katasztrófa az Egyesült Államoknak is, amely így ismét potenciális terrortámadásokra számíthat.

A kivonulással már az első komolyabb kihívásnál elbukott a Joe Biden által követett stratégia, amelyet a szerző csak „külpolitika a középosztályért” néven emleget. Ezen iskola vagy elgondolás lényege, hogy a népszerűtlen amerikai külföldi beavatkozásokat meg kell szüntetni és inkább az amerikai emberek jólétére kell koncentrálni (azáltal, hogy nem hajtanak végre költséges missziókat). Ismerősen hangzik igaz? Az egész elképzelés ugyanis a trumpi külpolitikára válaszul született meg.

Az eredeti terv szerint ezzel az elképzeléssel fogták volna ki a szelet Trump vitorlájából.

A szerző szerint ugyan Trump külpolitikája az elnök személye miatt is könnyen kritizálható, egy dolog azonban biztos: koherens volt, tiszta és realista elképzelésekkel rendelkezett. A trumpi politika szerint ugyanis az államok mindig a saját egyéni érdekeiket helyezik az első helyre, és ennek az eléréséhez fel lehet rúgni a nemzetközi politikai írott vagy íratlan szabályait is. Az előző elnök alatt alkalmazott külpolitika további kulcseleme volt, hogy az USA-nak nem szabad költséges és a számára nem hasznos missziókba belemenni.

A Biden-adminisztráció és a demokrata gondolkodók, megmondóemberek azonban csak az utolsó elképzelést tették magukévá, ami így a szerző szerint több mint naiv.

A demokraták azt várták ettől a megközelítéstől, hogy erodálja majd Trump és hívei támogatottságát, de mint láthatjuk ez nem következett be. Sőt! A katasztrofális kivonulás, a halott amerikai katonák, a szállítógépekről lezuhanó emberek képei beleégtek az emberek és a szavazók tudatába. Már a felmérésekben is látható, hogy történelmi mélységben van Biden támogatottsága, s egyesek már egyenesen a lemondásra szólítják fel az elnököt. A külpolitikai kudarccal csak újabb muníciót adnak a republikánusoknak, akik köszönik szépen, ki is használják a helyzetet, s folyamatosan hangsúlyozzák Biden alkalmatlanságát.

A kivonulás a Biden-adminisztráció erősségét és az amerikai középosztály melletti elköteleződését kellet volna, hogy szimbolizálja. Ehelyett az átlag amerikai választópolgár csak azt látja, hogy a kormánya és a demokrata elit képtelen sikeres külpolitikát folytatni, s potenciálisan a saját országát is veszélybe sodorja.

Szemlézte: Lukács Zoltán Marcell