Blog

Megbukott a Bitcoin, mint nemzeti valuta El Salvadorban

Várakozva figyelte a világ El Salvador próbálkozását, amely hivatalos fizetőeszközzé tette a legismertebb kriptovalutát. Egyelőre azonban úgy látszik, hogy nem sikerült túl jól Nayib Bukele salvadori elnök kísérlete - számol be a Foreign Policy.

Várakozva figyelte a világ El Salvador próbálkozását, amely hivatalos fizetőeszközzé tette a legismertebb kriptovalutát. Egyelőre azonban úgy látszik, hogy nem sikerült túl jól Nayib Bukele salvadori elnök kísérlete - számol be a Foreign Policy.

A jenlegi felmérések alapján a salvadoriak több mint 91 százaléka dollárral szeretne fizetni és nem bitcoinnal. Az elnök leginkább nevetségesnek tartja a lakosság ellenállását, azonban már a szeptemberi induláskor is megbízhatatlannak mutatkozott az új, hivatalos fizetési rendszer, a Chivo: a felhasználók csatlakoztak a 30 dolláros regisztrációs bónuszért, amit gyorsan elköltöttek vagy kivettek, utána pedig már nem használták újra a Chivo-t. Emellett nagy számú személyazonosság csalás is történt ezeknek a regisztrációs bónuszoknak az ellopásáért, lévén, hogy a rendszer teljes mértékben elmulasztotta az új felhasználók fényképeinek ellenőrzését, kizárólag a személyi igazolvány számukra és a születési dátumukra hagyatkozott.

A kriptovaluta nemzeti fizetőeszközként való felhasználását megnehezíti annak az utóbbi időben hirtelen nagy mértékben ingadozó árfolyama is.

A Bitcoin kötelező bevezetése elleni nagy utcai tiltakozások így egészen októberig folytatódtak. Majd a kormány fokozatosan abbahagyta a Chivo népszerűsítését a rádióban, a tévében és a közösségi médiában. A Chivo-t reklámozó buszokon és kisteherautókon is elfedték a logókat.

Mindeközben El Salvador gazdasága továbbra is romokban hever, nem tudják kinyomtatni a saját dollárjukat, és a Nemzetközi Valutaalap sem adta kölcsön a kért 1 milliárd dollárt, mráadásul erős aggodalmát fejezte ki a bevezetett Bitcoin rendszerrel kapcsolatban.

A bukást palástolva a félig diktátori hajlamokat mutató, félig Elon Musk populizmusáról ismert Bukele elnök ismét nemzeti politikát hirdetett: a latin-amerikai Bitcoin- és Blokklánc Konferencián november 20-án felvázolta a Bitcoin City-vel kapcsolatos terveit: egy új chartervárost, amelyet a semmiből kell felépíteni, és amelynek középpontjában a bitcoinbányászat áll. Az egyetlen adó az általános forgalmi adó, vagyis az áfa lenne, amiből a bevétel felét a város finanszírozására fordítanák, felét pedig a kötvények visszafizetésére.

A Bitcoin City-t 1 milliárd dollárnyi úgynevezett „vulkánkötvény” kibocsátásával fizetnék ki 2022 közepétől. A 10 éves vulkánkötvények évi 6,5 százalékos kamatot hoznának és akik 100 000 dollár értékben vásárolnak belőle 5 évre, állampolgárságot kapnak. A szokatlan ötlet iránt azóta rengetegen érdeklődnek.

Az Egyesült Államok Bitcoin-szolgáltató cége, a Blockstream először júliusban javasolta a vulkánkötvényeket Bukelének. El Salvador fennálló államadósságának tulajdonosai azonban nem voltak lenyűgözve. Ezek ugyanis még rosszabb befektetésnek tűnnek, mint az ország meglévő kötvényeinek megvásárlása és azok bitcoinokkal való fedezése.

A probléma azonban az, hogy a bitcoinok bányászatának El Salvadorban nincs gazdasági értelme.

Az ugyanis egy olyan folyamat, amely során nagy mennyiségű áramfelhasználásra van szükség. Így a bányászok közvetlen versenyben állnak a világ összes többi bányászával, és oda mennek, ahol a megbízható áram a legolcsóbb, a kormány pedig hajlandó szemet hunyni az egész vállalkozás felett – ez sürgető probléma azóta, hogy Kína 2021. májusában kiutasította a kriptovaluta bányászokat.

A bitcoinbányászat világpiaci átlagára kilowattóránként öt cent körül mozog, csakhogy El Salvadorban ez 13-15 cent/kilowattóra.

Elmondható, hogy a vulkánkötvények valószínűleg majd Bitcoin-tulajdonosok kezébe kerülnek, akik „mémrészvényként” vásárolják meg őket, nem pedig normál befektetésként. A mindennapi salvadorinak pedig kevés haszna lesz a bitcoinból. Az mindenesetre a világ megtapasztalhatta az elmúlt hónapokban, hogy egy nemzetgazdaság ilyen módon nem tud működni egy ingadozó és spekulatív valutával.

Szemlézte: Spiesz Bianka

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon!