Blog

Megerősödtek a skót konzervatívok

Június 8–án előrehozott választásokat tartanak az Egyesült Királyság területén, így Skóciában is. A legújabb közvélemény-kutatások eközben érdekes tendenciára hívják fel a figyelmet: míg az eddig favoritnak számító Skót Nemzeti Párt és a stabil második Munkáspárt…

skot_konzik.jpg

Június 8–án előrehozott választásokat tartanak az Egyesült Királyság területén, így Skóciában is. A legújabb közvélemény-kutatások eközben érdekes tendenciára hívják fel a figyelmet: míg az eddig favoritnak számító Skót Nemzeti Párt és a stabil második Munkáspárt meggyengült, addig a Skót Konzervatív Párt folyamatosan erősödik, adja közre a Telegraph.

A 2015–ös választásokon elért 15% után a legfrissebb mérések szerint a skót konzervatívokat már a népesség 33%-a támogatná. A figyelemreméltó, 18 százalékpontos erősödés ellenére továbbra is a skót nacionalisták lennének a legjelentősebb parlamenti erő, miközben az adatok a Jeremy Corbyn-féle Munkáspárt összeomlását mutatják Skóciában.

Jelentős erősödést tudhat maga mögött Ruth Davidson Skót Konzervatív Pártja a Panelbase és a Survation közvéleménykutató intézetek felmérései szerint: előbbi 33%-os, utóbbi pedig 28%-os eredményt jósol a skót toryknak. A növekedés jól is jönne a pártnak, hiszen jelenleg csak egy képviselőjük ül a skót parlamentben, de 33%-os eredménnyel számolva már 12 képviselőt delegálhatnának a törvényhozásba. Ám az eredménnyel Davidson továbbra sem lehet elégedett, hiszen a Skót Nemzeti Párt előnye még mindig jelentős.

Az SNP ugyanis a 2015–ben elért 50%–os eredmény után hiába áll most csak 44%-on, ez még mindig 45 helyet jelentene nekik az 59 fős skót törvényhozásban a toryk 12 helyéhez képest. Ugyanakkor ez 11-gyel kevesebb a két évvel ezelőtti eredménynél, mely már komoly csapás lenne a Nicola Sturgeon, SNP vezető által kezdeményezett második skót függetlenségi referendum esélyeire nézve.

Ennek támogatottsága egyébként nem változott számottevően: a Panelbase adatai szerint a skótok 45%-a továbbra is szeretne függetlenedni az Egyesült Királyságtól, az ezt szorgalmazó népszavazási kezdeményezést pedig csupán 48%-uk támogatná.

A biztató eredmények ellenére ugyanakkor a toryk óvatosságra intenek: Ruth Davidson szerint „a kutatások csak mutatók és nem eredmények. Az eredményekhez pedig keményen kell dolgoznunk. Tartsunk ki!” – üzente a pártvezető a Twitteren keresztül. A skót konzervatívok egyik szóvivője pedig egyedüli alternatívaként látja a pártot a nacionalisták ellen: „A felmérések egy dolgot tettek világossá. Csakis a Skót Konzervatívoknak van elegendő ereje és támogatottsága legyőzni az SNP–t. Csak a Skót Konzervatívokra leadott szavazat teheti világossá az SNP számára, hogy nem kérünk még egy függetlenségi népszavazást!”

Az SNP gyengülésén és a toryk figyelemreméltó erősödésén kívül érdemes szót ejteni két más, Skóciában jelentősebb erőt képviselő formációról is: a Munkáspártról, és a Liberális Demokratákról. A Jeremy Corbyn vezette Munkáspárt az északi országrészben is jelentős visszaesést könyvelhet el – a Panelbase a két évvel ezelőtti, 24%–os eredmény után már csak 13%–ra mérte a baloldali formációt, mely alapján már egyetlen munkáspárti képviselő sem ülne a skót parlamentben. Ami a Liberális Demokratákat illeti, mind a Panelbase, mind a Survation, arra számít, hogy a párt megduplázhatja képviselői számát a törvényhozásban, vagyis a jelenlegi 1 mellé még egy helyet elnyerhet.

Eközben az SNP is megkezdte a kampányát a júniusi választásokra, melyet a Brexittel, és a toryk uralmával kapcsolatos félelmekre alapoz. A párt egyik politikusa, Derek Mackay a skót érdekek védelmét, és a „hard Brexit” elleni kiállást hangsúlyozta, majd a konzervatívok ellen is szót emelt: „Minél több tory ül a skót parlamentben, mi mind annál súlyosabb árat fogunk fizetni...A toryk azt gondolják, hogy következmények nélkül bármit megtehetnek Skóciával. Ezt nem fogjuk nekik engedni.”

Szemlézte: Illés Gergő