Blog

Mégiscsak várathat magára az Egyesült Államok első női elnökének beiktatása?

Kamala Harris jól érzékelhető népszerűtlensége kétségessé teszi a Demokrata Párt jövőjét sőt, akár a Fehér Ház megőrzése is veszélybe kerülhet.

Kamala Harris jól érzékelhető népszerűtlensége kétségessé teszi a Demokrata Párt jövőjét sőt, akár a Fehér Ház megőrzése is veszélybe kerülhet.

Bő két hónapja ebben a cikkünkben még azt feszegettük, hogy akár 1-2 éven belül átveheti a Fehér Ház irányítását Kamala Harris jelenlegi alelnök, azóta azonban sok minden megváltozott. Joe Biden az első sajtótájékoztatóján bejelentette, 2024-ben is harcba kíván szállni tisztségének megvédéséért, továbbá kiderült, hogy Kamala Harris nem tett szert nagy népszerűségre az elmúlt hónapok folyamán. A YouGov 1500 amerikai polgárral végzett közvélemény-kutatása szerint

az alelnök támogatottsága csupán 41% körül mozog, míg a megkérdezettek 49%-a valamilyen szinten ellenszenvet érez iránta.

05_20_irlanda_diagram.jpg

A felmérés még rosszabb összképet mutat, ha kontextusba helyezzük. Elsőként talán érdemes az elnök ugyanezen kutatáson kapott eredményét megfigyelni. Biden esetében az arányok majdhogynem fordítottak, hiszen 49%-os favorizálás mellett 43% erősíti az ellenszenvezők táborát, és több felmérés is azt mutatja, hogy az ország vezetője egyelőre stabilan tartja támogatottságát. Ha pedig a múlt alelnökeit (például éppen Bident) vesszük alapul, akkor az látszik, hogy csak Mike Pence volt hasonlóan népszerűtlen. Érdekes az is, hogy

az egyik nagy párttal sem azonosuló függetlenek több mint fele negatív visszajelzéssel illette az alelnököt.

A Biden-Harris kampány során sokak számára egyértelműnek tűnt, hogy a 78 éves politikus csupán egyfajta trójai faló lesz, amelyen keresztül eljuttatják az első női elnököt az Ovális Irodába. Jelenleg azonban úgy tűnik, hogy Biden nem tervez nyugdíjba vonulni ciklusa közben, ha pedig 2024-ben mégsem indulna el újra, Harris minden bizonnyal akkor is megválaszthatatlan lenne. Charles C. W. Cooke a National Review honlapján úgy összegez, hogy

az amerikai emberek összességében sohasem kedvelték igazán az egykori kaliforniai szenátort.

A szerző szerint ennek egyik fő oka az erős és makacs progresszív világszemlélet, amely sokak számára már túl sok, nem tudnak vele azonosulni, s amely több demokrata jelöltnek vélhetően veszteséget okozott a tavalyi választásokon – mint ahogy azt egy tavalyi cikkünkben említettük.

A demokrata győzelmet követő elmúlt félévben nem meglepő, hogy a vészharangokat a Republikánus Párt háza táján kezdték el kongatni. Rengeteg írás latolgatta a GOP jövőbeli kilátásait, elsősorban a pártot belülről szétfeszítő erőket és Trump szerepét firtatva. Lassan ugyanakkor a demokraták örömittas hónapjait is felváltja a töprengés időszaka, hiszen nagyon úgy néz ki, hogy előbb-utóbb találni kell egy új vezetőt, aki képes megnyerni a bizonytalan szavazókat is.

Szemlézte: Irlanda Balázs